Ta prosta tarta z malinami i aksamitnym kremem budyniowym to idealny deser na zbliżające się Walentynki. W tym wyjątkowym czasie, drobne gesty i wspólne momenty nabierają szczególnej wartości. Co może zatem lepiej wyrazić nasze uczucia niż słodki, własnoręcznie przygotowany deser?
Kiedy pierwszy raz, gdy zaserwowałam tę tartę, usłyszałam od najbliższych, że to jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Od tego czasu, przy każdej okazji, kiedy bliscy prosili o powtórkę, doskonaliłam przepis, aby każdy Czytelnik mógł go z łatwością odtworzyć.
W związki z tym dzielę się z Wami przepisem, na tą kruchą tartę z malinami i aksamitnym kremem budyniowym. Gwarantuję, że ten prosty deser, mówi więcej niż tysiąc słów.
Składniki:
kruche ciasto
315 g mąki pszennej, plus do podsypania
szczypta soli
130 g niesolonego masła
85 g smalcu
ok. 50 ml zimnej wody
krem budyniowy
600 ml mleka
70 g cukru
3 żółtka jajek
90 g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej
100 g masła w temperaturze pokojowej
nadzienie
* niesłodzony dżem malinowy
**opakowanie malin albo innych ulubionych owoców
Tarta z malinami, przepis krok po kroku
*Przepis na kruchą tartę, znajdziesz TUTAJ.
Oto jak zrobić krem budyniowy:
- W misce na gładką masę zmiksuj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 100 ml mleka i mąkę. Miksuj na średnich obrotach przez około 5 minut.
- W garnku z grubym dnem na minimalnym ogniu podgrzej pozostałe mleko.
- Do bardzo gorącego mleka, stopniowo dodaj zmiksowane żółtka, cały czas mieszając, tak aby uniknąć przypalenia. Utrzymuj minimalny ogień pod garnkiem, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego, aksamitnego i gęstego kremu. Mieszaj około 5 minut.
- Odstaw krem do całkowitego ostygnięcia.
- W innym naczyniu ubij miękkie masło (w temperaturze pokojowej) na wysokich obrotach przez około 2 minuty.
- Gdy masa budyniowa całkowicie ostygnie do temperatury pokojowej (niedopuści to do rozpuszczenia masła i zważenia kremu), stopniowo dodawaj ją do masła, miksując na niskich obrotach.
- Po dodaniu całej masy budyniowej i połączeniu jej z masłem, krem budyniowy powinien być lekki, aksamitny i kremowy.
- Przechowuj krem w lodówce do 3 dni.
Gotową tartę przełóż kremem budyniowym, niesłodzonym dżemem malinowym i świeżymi malinami.
Nie ważne, czy Walentynki spędzacie w wielkim stylu, czy preferujecie spokojne, intymne chwile – ten deser z pewnością doda blasku Waszej celebracji.
Życzę Wam wszystkim mnóstwa miłości i przytulnych chwil z najbliższymi.