KRUCHE CIASTO NA TARTĘ, PRZEPIS UNIWERSALNY

kruche ciasto na tartę

W kuchni zawsze kieruję się zasadą prostoty i uniwersalności. Dlatego chciałam podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na kruchą tartę. Jest to baza dla wielu wyjątkowych deserów i nie tylko. Jest to jeden z tych przepisów, który powinien znaleźć się w każdym domowym przepiśniku.

ciasto na tartę

Tak jak wspomniałam, ten przepis jest uniwersalny i doskonale nadaje się zarówno do słodkich tart z owocami, jak i do wytrawnych tart z ulubionymi warzywami.

ciasto na tartę

Kruche ciasto na tartę, najważniejsze wskazówki

  • Zawsze pracuj z zimnymi składnikami, aby ciasto było kruche i delikatne.
  • Nie dodawaj zbyt dużo wody, ciasto nie powinno być kleiste.
  • Chłodzenie ciasta przed pieczeniem jest kluczowe, by zachowało formę.
kruche ciasto na tartę

Składniki:

315 g mąki pszennej, plus do podsypania

szczypta soli

130 g niesolonego masła

85 g smalcu

ok. 50 ml zimnej wody

kruche ciasto na tartę

Przepis krok po kroku

  1. W misce zmieszaj przesianą mąkę z szczyptą soli.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i smalec. Pamiętaj, aby schłodzić je w lodówce przynajmniej przez pare godzin. Szybko zagnieć składniki, tak aby ciasto zachowało lekko warstwową konsystencję.
  3. Następnie, stopniowo dodawaj zimną wodę, po jednej łyżce, do momentu uzyskania zwartej masy.
  4. Ciasto podziel na dwie równe części, każdą owiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 2 godziny, a maksymalnie do 5 dni.
  5. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza, ustawiając grzanie góra-dół.
  6. Rozwałkuj jedną część ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni, formując cienki okrąg, starając się unikać zbyt cienkich miejsc.
  7. Delikatnie przenieś ciasto do formy na tartę za pomocą wałka, dokładnie dociskając brzegi do ścianek formy, aby ciasto się nie odklejało.
  8. Przed pieczeniem ciasto nakłuj widelcem i piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku około 30 minut, do momentu uzyskania złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.
tarta z malinami i kremem budyniowym

To przepis, który zawsze się sprawdza. Możecie być pewni, że każda tarta przygotowana na tym cieście będzie wyjątkowa. Przepis na tą pyszną tartę z aksamitnym kremem budyniowy i malinami, znajdziecie TUTAJ.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *