TARTA Z MALINAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

tarta z malinami i kremem budyniowym

Ta prosta tarta z malinami i aksamitnym kremem budyniowym to idealny deser na zbliżające się Walentynki. W tym wyjątkowym czasie, drobne gesty i wspólne momenty nabierają szczególnej wartości. Co może zatem lepiej wyrazić nasze uczucia niż słodki, własnoręcznie przygotowany deser? 

kruche ciasto na tartę

Kiedy pierwszy raz, gdy zaserwowałam tę tartę, usłyszałam od najbliższych, że to jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Od tego czasu, przy każdej okazji, kiedy bliscy prosili o powtórkę, doskonaliłam przepis, aby każdy Czytelnik mógł go z łatwością odtworzyć.

tarta z malinami

W związki z tym dzielę się z Wami przepisem, na tą kruchą tartę z malinami i aksamitnym kremem budyniowym. Gwarantuję, że ten prosty deser, mówi więcej niż tysiąc słów.

tarta z malinami

Składniki:

kruche ciasto

315 g mąki pszennej, plus do podsypania

szczypta soli

130 g niesolonego masła

85 g smalcu

ok. 50 ml zimnej wody

krem budyniowy 

600 ml mleka

70 g cukru

3 żółtka jajek

90 g mąki pszennej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej

100 g masła w temperaturze pokojowej

nadzienie 

* niesłodzony dżem malinowy

**opakowanie malin albo innych ulubionych owoców

tarta z malinami

Tarta z malinami, przepis krok po kroku

*Przepis na kruchą tartę, znajdziesz TUTAJ.

Oto jak zrobić krem budyniowy:

  1. W misce na gładką masę zmiksuj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 100 ml mleka i mąkę. Miksuj na średnich obrotach przez około 5 minut.
  2. W garnku z grubym dnem na minimalnym ogniu podgrzej pozostałe mleko.
  3. Do bardzo gorącego mleka, stopniowo dodaj zmiksowane żółtka, cały czas mieszając, tak aby uniknąć przypalenia. Utrzymuj minimalny ogień pod garnkiem, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego, aksamitnego i gęstego kremu. Mieszaj około 5 minut.
  4. Odstaw krem do całkowitego ostygnięcia.
  5. W innym naczyniu ubij miękkie masło (w temperaturze pokojowej) na wysokich obrotach przez około 2 minuty.
  6. Gdy masa budyniowa całkowicie ostygnie do temperatury pokojowej (niedopuści to do rozpuszczenia masła i zważenia kremu), stopniowo dodawaj ją do masła, miksując na niskich obrotach.
  7. Po dodaniu całej masy budyniowej i połączeniu jej z masłem, krem budyniowy powinien być lekki, aksamitny i kremowy.
  8. Przechowuj krem w lodówce do 3 dni.
tarta z malinami

Gotową tartę przełóż kremem budyniowym, niesłodzonym dżemem malinowym i świeżymi malinami. 

tarta z malinami i kremem budyniowym

Nie ważne, czy Walentynki spędzacie w wielkim stylu, czy preferujecie spokojne, intymne chwile – ten deser z pewnością doda blasku Waszej celebracji. 

tarta z malinami

Życzę Wam wszystkim mnóstwa miłości i przytulnych chwil z najbliższymi.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *