QUICHE ZE SZPARAGAMI, PROSTY I SPRAWDZONY PRZEPIS

quiche ze szparagami

   Sezon na szparagi uważam za otwarty! Zachęcam Was do odwiedzenia lokalnego bazarku i zakupu zielonych szparagów, z których wyczarujecie przepyszny obiad dosłownie w kilka chwil. Quiche ze szparagami to prosty i sprawdzony przepis, który wywołał lawinę zachwytów podczas ostatniej rodzinnej uroczystości. Widząc, jak bardzo ta krucha tarta smakowała moim gościom, doszłam do wniosku, że koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem.

quiche ze szparagami

Składniki na kruche ciasto

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

140 g zimnego masła

ok. 2 łyżki zimnej wody

quiche ze szparagami

Ciasto na quiche, przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie tarty zacznij od ciasta. Mąkę, sól oraz pokrojone zimne masło umieść w misce, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i połącz składniki. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, bez termoobiegu. Gotowe ciasto wyjmij na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj wałkiem. Rozwałkowane ciasto przenieś do formy, brzegi tarty zawiń. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem, połóż papier do pieczenia i obciąż ciasto grochem, ryżem albo specjalnymi kulkami do obciążania tarty.
quiche ze szparagami

3. Ciasto na quiche piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i dopiekaj tartę przez kolejne 15 – 20 minut, obniżając temperaturę do 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być lekko brązowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do kompletnego przestudzenia.

quiche ze szparagami

Składniki na farsz

4 jajka

125 ml mleka

125 ml śmietany

100-150 g sera cheddar, koziego albo feta

400- 500 g zielonych szparagów

quiche ze szparagami

Farsz na quiche ze szparagami, przepis krok po kroku

Szparagi umyj i obetnij ich twarde końcówki. Resztę pokrój na większe kawałki.

quiche ze szparagami

Następnie w misce roztrzep jajka, dodaj mleko, śmietanę i połowę startego sera. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone szparagi, dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Gotowy farsz wylej na uprzednio przygotowane i całkowicie przestudzone ciasto, aby uniknąć zmiękczenia spodu tarty. Wierzch tarty posyp pozostałą częścią startego sera i wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

quiche ze szparagami

Quiche piecz przez około 45-55 minut, do lekkiego zarumienienia. 

quiche ze szparagami
piknikowe przekąski

Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady dla całej rodziny znajdziecie TUTAJ.

quiche ze szparagami

Smacznego!

quiche ze szparagami

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
2 komentarze
05/07/2024

Hello! I’m at woork surfing arojnd your blog from my new apple
iphone! Just wanted to say I love reading through your blog annd look forward to aall your
posts! Carry on the excellent work! https://ukrain-forum.biz.ua/

10/08/2024

Thank you so much 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *