Sezon na szparagi uważam za otwarty! Zachęcam Was do odwiedzenia lokalnego bazarku i zakupu zielonych szparagów, z których wyczarujecie przepyszny obiad dosłownie w kilka chwil. Quiche ze szparagami to prosty i sprawdzony przepis, który wywołał lawinę zachwytów podczas ostatniej rodzinnej uroczystości. Widząc, jak bardzo ta krucha tarta smakowała moim gościom, doszłam do wniosku, że koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem.
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
140 g zimnego masła
ok. 2 łyżki zimnej wody
Ciasto na quiche, przepis krok po kroku
- Przygotowanie tarty zacznij od ciasta. Mąkę, sól oraz pokrojone zimne masło umieść w misce, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i połącz składniki. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni, bez termoobiegu. Gotowe ciasto wyjmij na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj wałkiem. Rozwałkowane ciasto przenieś do formy, brzegi tarty zawiń. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem, połóż papier do pieczenia i obciąż ciasto grochem, ryżem albo specjalnymi kulkami do obciążania tarty.
3. Ciasto na quiche piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i dopiekaj tartę przez kolejne 15 – 20 minut, obniżając temperaturę do 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być lekko brązowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do kompletnego przestudzenia.
Składniki na farsz
4 jajka
125 ml mleka
125 ml śmietany
100-150 g sera cheddar, koziego albo feta
400- 500 g zielonych szparagów
Farsz na quiche ze szparagami, przepis krok po kroku
Szparagi umyj i obetnij ich twarde końcówki. Resztę pokrój na większe kawałki.
Następnie w misce roztrzep jajka, dodaj mleko, śmietanę i połowę startego sera. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone szparagi, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowy farsz wylej na uprzednio przygotowane i całkowicie przestudzone ciasto, aby uniknąć zmiękczenia spodu tarty. Wierzch tarty posyp pozostałą częścią startego sera i wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Quiche piecz przez około 45-55 minut, do lekkiego zarumienienia.
Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady dla całej rodziny znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!
Hello! I’m at woork surfing arojnd your blog from my new apple
iphone! Just wanted to say I love reading through your blog annd look forward to aall your
posts! Carry on the excellent work! https://ukrain-forum.biz.ua/
Thank you so much 🙂