PRZEPIS NA PUSZYSTY SERNIK Z BUDYNIEM, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI

przepis na puszysty sernik z budyniem

Kiedy nadchodzi czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego, idealnym wyborem jest puszysty sernik, który nigdy nie zawodzi. A gdy dodamy do niego budyń, sernik staje się jeszcze bardziej wilgotny i puszysty. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

Pierwszym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek. Żółtka przekładamy do większej miski, a białka do mniejszej. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

Następnie żółtka miksujemy na gładką masę z cukrem i masłem. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

Kiedy masa jest gładka, partiami dodajemy biały ser. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu uzyskania aksamitnej masy. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 

przepis na puszysty sernik z budyniem

Następnie gotową masę serową przekładamy do formy. Wskazówki jak odpowiednio odpowietrzyć ciasto, znajdziesz TUTAJ

Składniki

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

1 szklanka (200 g) białego cukru

200 g masła, w temp. pokojowej

8 jajek

2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

Przepis na puszysty sernik z budyniem, krok po kroku

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z opcją grzania góra-dół i okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26-28 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W kolejnym kroku oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w dużej misce, a białka w mniejszej. Do żółtek dodaj cukier, miksując na wysokich obrotach do połączenia się składników, przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej, miksuj, aż powstanie gładka masa.
  3. Następnie, dodawaj ser w kilku partiach, cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i aksamitna, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia się składników.
  4. Później w oddzielnej misce biała ubij na sztywną pianę. W partiach dodaj ją do serowej masy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Na koniec gotową masę przełóż do formy do pieczenia, uderzając nią kilkukrotnie, by odpowietrzyć ciasto.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Po 45 minutach, sprawdź, czy góra sernika nie brązowieje zbyt szybko. Jeśli tak, przykryj ciasto folią aluminiową. Po 50 minutach, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10-15 minut.
  7. Sprawdź sernik za pomocą patyczka. Jeśli jest gotowy, pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, a następnie wyjmij.
  8. Sernik podawaj oprószony cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej polewy lub sezonowych owoców.

Przepis na puszysty sernik z budyniem to doskonały wybór dla tych, którzy szukają sprawdzonego przepisu na deser, który zawsze się udaje. Jego puszystość, połączona z delikatnym smakiem budyniu, tworzy niepowtarzalną harmonię smaków, zachwycając od pierwszego kęsa.

Więcej pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe ciasta i desery, znajdziesz TUTAJ

puszysty sernik z budyniem

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *