WILGOTNY CHLEBEK BANANOWY

chlebek bananowy

Wilgotny chlebek bananowy, dlaczego jest wyjątkowy?

Chlebek bananowy z dodatkiem orzechów pekan to prosty i bardzo szybki deser, który zachwyca swoją delikatnością, wilgotnością oraz bogatym aromatem. Przekonaj się, jak szybko skradnie serca zarówno młodszych, jak i starszych łasuchów. Uwaga, uzależnia!

Jeśli szukasz przepisu, który dopracowany jest w najdrobniejszym szczególe, to dobrze trafiłeś! Ten bananowy chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny, mięsisty i pełen lekko orzechowego aromatu. Te cechy sprawią, że nie będziesz w stanie się mu oprzeć. Jest to idealna propozycja na śniadanie lub wczesny podwieczorek. Jeśli obawiasz się, że zniknie w mgnieniu oka, zalecam kupić podwójną porcję bananów – po to, abyś szybko mogła upiec go jeszcze raz!

Składniki, których potrzebujesz

Przygotowanie tego chlebka zajmie Ci mniej niż godzinę. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Ten przepis uwielbiam również za to, że wykorzystujemy te składniki, które najprawdopodobniej musielibyśmy wyrzucić. 

Mąka – zapewnia chlebkowi lekkość. Ważne jest jej dokładne odmierzenie, najlepiej jeśli użyjesz do tego wagi kuchennej.

Masło – dodaje wilgoci.

Jajka – klucz do delikatności ciasta. Używaj jajek w temperaturze pokojowej.

Cukier brązowy – odpowiednia słodkość gwarantowana.

Banany – im bardziej dojrzałe, tym lepsze.

Jogurt – zapewnia wilgoć i świeżość.

Proszek do pieczenia i soda – dla lekkości.

Wanilia – korzystaj z najlepszej jakości, używaj ekstraktu albo pasty waniliowej.

Cynamon – podkreśla smak bananów.

Sól – idealnie zbalansuje smaki.

Orzechy pekan lub włoskie – dla chrupkości.

chlebek bananowy

Chlebek doskonały, wskazówki

Poniżej znajdziesz pare uniwersalnych wskazówek, dzięki którym Twój chlebek bananowy będzie nie tylko przepyszny, ale również pięknie wyrośnięty.

  • Używaj składników w temperaturze pokojowej.
  • Wybieraj dojrzałe banany.
  • Nie przesuszaj chlebka podczas pieczenia. Piecz do testu suchego patyczka.

Najczęstsze pytania

Jak rozgnieść banany?

Użyj ubijaczki lub miksera. Dojrzałe banany kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy ręcznie lub miksujemy do uzyskania konsystencji puree.

W jakiej formie powinnam piec to ciasto?

To ciasto zostało stworzone do formy o wymiarach około 23 x 13 cm.

Czy mogę używać mrożonych bananów?

Oczywiście, pamiętaj jednak aby odpowiednio wcześniej je rozmrozić.

chlebek bananowy

Przepis na bananowy chlebek

Składniki

250 gram mąki pszennej

4 duże dojrzałe banany

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu

115 gram masła

120 gram cukru brązowego

2 duże jajka

80 gram jogurtu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 gram orzechów pekan, albo włoskich

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, z opcją grzania góra – dół.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W mniejszej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  4. Ręcznie, albo za pomocą miksera rozgnieć banany, na puree bananowe.
  5. Do puree bananowego dodaj masło i cukier, przez około 2 minuty wszystko ubijaj na gładką masę.
  6. Po kolei wbijaj jajka, co chwila mieszając, dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy.
  7. Dodaj suche składniki i delikatnie mieszając, albo miksując na niskich obrotach do momentu powstania jednolitej masy.
  8. Wsyp posiekane orzechy i delikatnie połącz składniki.
  9. Ciasto przełóż do keksówki i włóż do uprzednio nagrzanego piekarnika na około 60 -65 minut.
  10. Od 50 minuty, co 5 minut możesz robić test suchego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, chlebek bananowy jest prawidłowo upieczony.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do pełnego ostygnięcia na około 30-45 minut. Wyjmij z keksówki i przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia.
śniadanie domowe wypieki

Przechowywanie

Jeśli jakimś sposobem nie zjesz tego pysznego chlebka bananowego w całości to pamiętaj, że w temperaturze pokojowej będzie świeży do 2 dni. Możesz przechowywać go również w lodówce, w której świeżość zachowa nawet do tygodnia, a w zamrażarce nawet do 4 miesięcy (pamiętaj o podziale na kawałki, dużo łatwiej będzie Ci go rozmrażać).

Mam nadzieję, że przepis na ten wilgotny chlebek bananowy z orzechami pekan przypadnie Ci do gustu. Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *