AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

amerykańskie ciasteczka z czekoladą

  Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady to prawdziwy klasyk, który zdobył serca miłośników słodkości na całym świecie. Te pyszne ciastka nie tylko kuszą swoim wyglądem, ale przede wszystkim zachwycają smakiem. Ich chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i rozpływające się kawałki czekolady sprawiają, że są idealnym wyborem na każdą okazję. Czy jest coś lepszego niż ciepłe, świeżo upieczone domowe ciastka z rozpływającymi się kawałkami czekolady?

amerykańskie ciasteczka

  Te amerykańskie ciastka przygotujecie zaledwie z kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym osiedlowym sklepie. Aby wydobyć w pełni ich smak i aromat, rekomenduję, aby nie pomijać czasu ich chłodzenia. To właśnie dzięki temu ciastka są duże, okrągłe i nie rozpływają się podczas pieczenia. Dzięki dużej zawartości masła oraz czekolady, ciastka są soczyste i delikatne, co sprawia, że każda ich porcja to mała uczta dla podniebienia. Nie ma na co czekać, zapraszam na przepis!

amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z czekoladą - Lista Zakupów

280 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

szczypta soli

170 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

75 g brązowego cukru

50 g białego cukru

1 jajko i 1 żółtko

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ok 200 g czekolady (gorzka, albo mleczna)

amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą - Przepis, krok po kroku

  Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od wymieszania mąki, sody oczyszczonej, skrobi kukurydzianej i szczypty soli. Następnie w większej misce wymieszaj stopione, przestudzone masło, brązowy i biały cukier. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miękkie, gęste i może wyglądać na tłuste.

amerykańskie ciasteczka z czekoladą

  Posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta. Postaraj się, aby jak najlepiej połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto na amerykańskie ciasteczka schłodź w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny. Ciasto w lodówce przechowywać można do 3 dni. Dzięki schłodzeniu ciasto na ciasteczka z czekoladą nie rozpłynie się podczas pieczenia.

amerykańskie ciasteczka

  Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej przez około 10-15 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni z opcją grzania góra -dół.

amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

  Za pomocą łyżki do lodów uformuj okrągłe ciasteczka. Umieść ok 8 kulek ciasteczek na blaszy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Amerykańskie ciastka z czekoladą piecz przez około 13 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw na gorącej blasze przez około 10 minut. Ciastka zachowują świeżość przez około 5 dni.

amerykańskie ciasteczka

  Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady to idealny sposób na umilenie sobie dnia. Ich wyjątkowa tekstura i intensywny smak sprawiają, że z pewnością zaspokoją apetyt każdego łasucha. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi efektami w komentarzach!

ciasteczka z czekoladą

Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe wypieki znajdziesz TUTAJ.

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
2 komentarze
10/10/2024

Hej Karo, czy zwykły cukier można zastąpić cukrem pudrem? Albo wgl czy Twoim zdaniem miód będzie tu ok zamiennikiem?

11/10/2024

Hej Kochana, zwykły cukier możesz spokojnie zastąpić jakimś płynnym miodem. Cukier puder nie będzie pasował. Daj znać czy Wam smakowały. Buziaki :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *