Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady to prawdziwy klasyk, który zdobył serca miłośników słodkości na całym świecie. Te pyszne ciastka nie tylko kuszą swoim wyglądem, ale przede wszystkim zachwycają smakiem. Ich chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i rozpływające się kawałki czekolady sprawiają, że są idealnym wyborem na każdą okazję. Czy jest coś lepszego niż ciepłe, świeżo upieczone domowe ciastka z rozpływającymi się kawałkami czekolady?
Te amerykańskie ciastka przygotujecie zaledwie z kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym osiedlowym sklepie. Aby wydobyć w pełni ich smak i aromat, rekomenduję, aby nie pomijać czasu ich chłodzenia. To właśnie dzięki temu ciastka są duże, okrągłe i nie rozpływają się podczas pieczenia. Dzięki dużej zawartości masła oraz czekolady, ciastka są soczyste i delikatne, co sprawia, że każda ich porcja to mała uczta dla podniebienia. Nie ma na co czekać, zapraszam na przepis!
Ciasteczka z czekoladą - Lista Zakupów
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
170 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
75 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 jajko i 1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok 200 g czekolady (gorzka, albo mleczna)
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą - Przepis, krok po kroku
Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od wymieszania mąki, sody oczyszczonej, skrobi kukurydzianej i szczypty soli. Następnie w większej misce wymieszaj stopione, przestudzone masło, brązowy i biały cukier. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miękkie, gęste i może wyglądać na tłuste.
Posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta. Postaraj się, aby jak najlepiej połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto na amerykańskie ciasteczka schłodź w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny. Ciasto w lodówce przechowywać można do 3 dni. Dzięki schłodzeniu ciasto na ciasteczka z czekoladą nie rozpłynie się podczas pieczenia.
Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej przez około 10-15 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni z opcją grzania góra -dół.
Za pomocą łyżki do lodów uformuj okrągłe ciasteczka. Umieść ok 8 kulek ciasteczek na blaszy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Amerykańskie ciastka z czekoladą piecz przez około 13 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw na gorącej blasze przez około 10 minut. Ciastka zachowują świeżość przez około 5 dni.
Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady to idealny sposób na umilenie sobie dnia. Ich wyjątkowa tekstura i intensywny smak sprawiają, że z pewnością zaspokoją apetyt każdego łasucha. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi efektami w komentarzach!
Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe wypieki znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!
Hej Karo, czy zwykły cukier można zastąpić cukrem pudrem? Albo wgl czy Twoim zdaniem miód będzie tu ok zamiennikiem?
Hej Kochana, zwykły cukier możesz spokojnie zastąpić jakimś płynnym miodem. Cukier puder nie będzie pasował. Daj znać czy Wam smakowały. Buziaki :*