Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką to jeden z moich ulubionych jesiennych wypieków. Rozchodzący się po całym domu zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, jabłek i cynamonu sprawia, że z jeszcze większą przyjemnością spędzam popołudnia w kuchni. Te jesienne bułeczki to idealna propozycja na rozgrzewające śniadanie, podwieczorek czy po prostu chwilę przyjemności w deszczowy dzień.
Dlaczego warto przygotować domowe drożdżowe bułeczki?
Obok cynamonowych bułeczek, te z jabłkami to ulubiony przysmak całej mojej rodziny. Jeśli Wasze dzieci również uwielbiają wszelkiego rodzaju drożdżówki, ta propozycja z pewnością przypadnie im do gustu! Przygotowanie tych bułeczek jest proste i wcale nie tak czasochłonne, jak się wydaje, a radość z ich jedzenia jest ogromna!
Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje!
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że ciasto drożdżowe to klasyka w każdej kuchni. Choć jego przygotowanie wcale nie jest trudne, znalezienie idealnego przepisu bywa wyzwaniem. Poniższy przepis z pewnością Was nie zawiedzie; został sprawdzony przeze mnie kilkadziesiąt razy i ani razu nie zawiódł! Jestem przekonana, że w Waszym przypadku będzie podobnie.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami - Lista Zakupów
Ciasto drożdżowe
280 g maki pszennej
120 ml ciepłego mleka
50 g cukru
1 opakowanie suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
60 g masła
1 duże jajko
szczypta soli
Farsz do bułeczek
2-3 kwaśne jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
Kruszonka owsiana
60 g masła
15 g cukru białego
15 g cukru brązowego
40 g mąki pszennej
25 g płatków owsianych
- szczypta soli
Przepis na drożdżowe bułki z jabłkami, krok po kroku
- Przygotowanie zaczynu i ciasta: Na samym początku podgrzej mleko do około 35 stopni. Kolejno do ciepłego mleka dodaj drożdże i cukier. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Kolejno rozpuść i ostudź masło dodaj przesianą mąkę, sól do podrośniętego zaczyn drożdżowego. Miksuj ciasto hakami przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
3. Przygotuj jabłka i kruszonkę: Obierz jabłka, pokrój je w kostkę, a następnie posyp cynamonem i cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozpuszczając masło na wolnym ogniu, a następnie przesiewając mąkę, dodając cukier, płatki owsiane i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Formuj bułeczki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Uformuj kuleczki, dociśnij szklanką, albo kieliszkiem, a następnie na środku każdej umieść pokrojone jabłka i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5. Pieczenie: W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (opcja grzania góra-dół). Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-25 minut, aż będą złociste.
Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub kubkiem ulubionej herbaty. Te jesienne bułeczki z jabłkami i cynamonową kruszonką z pewnością umilą Wam każdy jesienny dzień. Nie tylko smakują wspaniale, ale także wypełniają dom pięknym zapachem, który przyciąga wszystkich domowników. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a po upieczeniu podzielcie się swoimi efektami w komentarzach!
Więcej pysznych domowych wypieków znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!