Zapiekany ryż z jabłkami to danie, które na samą myśl przenosi mnie do lat dzieciństwa. Dziś, gdy sama jestem mamą, często przygotowuję je moim dzieciom. Co tu dużo mówić, wszelkiego rodzaju kluski, makarony i ryż to obiadowy pewniak, przy którym można uniknąć zbędnego grymaszenia. To danie zdecydowanie najlepiej smakuje jesienią i zimą, gdy sezon na jabłka w pełni.
Dlaczego warto przygotować zapiekany ryż z jabłkami?
To jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można wyczarować na obiad lub podwieczorek. Pieczone jabłka z cynamonem i ryż, tym razem przygotowane na bazie mleczka kokosowego, jeszcze bardziej podkreślają smaki tego dania, najlepiej smakuje z kleksem jogurtu greckiego, śmietany albo kulką ulubionych lodów.
Lista Zakupów
250 g suchego ryżu (najlepiej do risotto)
1 puszka mleczka kokosowego
1 szklanka wody
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
ok. 5-6 jabłek (szara reneta, antonówka)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
Przepis, krok po kroku
Gotowanie ryżu: Na samym początku, do garnka z grubym dnem wlej mleczko kokosowe i jedną szklankę wody. Całość zagotuj, a następnie wsyp ryż i szczyptę soli. Dokładnie zamieszaj, zmniejsz moc palnika na najniższą i gotuj pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aby uniknąć przypalenia. Ryż gotuj przez około 15-20 minut, tak aby był kleisty. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie jabłek: W międzyczasie, jabłka umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce na wiórki. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i cynamon. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, opcja grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż połowę ugotowanego ryżu. Następnie dodaj połowę jabłek, a potem pozostałą część ryżu. Całość wyłóż pozostałymi jabłkami i lekko oprósz cukrem trzcinowym. Zapiekankę piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Zapiekany ryż z jabłkami podawaj na ciepło z jogurtem greckim, śmietaną albo gałką ulubionych lodów.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, który z pewnością umili Wam jesienne dni i wypełni dom pięknym zapachem. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło!
Więcej kulinarnych inspiracji na szybkie obiady dla całej rodziny znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!