Jeśli szukacie szybkiej, prostej i zdrowej przekąski, którą przygotujecie dosłownie w 5 minut, to przepis na te wytrawne ciasteczka z parmezanem powinien przypaść Wam do gustu. Te ciasteczka są nie tylko niesamowicie kruche i maślane, ale również intensywnie serowe. Świetnie komponują się jako przekąska do dobrego wina lub dodatek do domowych past i dipów. Tak jak wspomniałam przygotujecie je dosłownie w kilka chwil i to zaledwie z 3 prostych składników. Nie ma na co czekać, zapraszam na przepis.
Składniki
100 g zimnego pokrojonego masła
100 g mąki pszennej
100 g startego parmezanu
świeże gałązki tymianku i rozmarynu
Wytrawne ciasteczka z parmezanem, przepis krok po kroku
W misce połącz ze sobą mąkę, masło i parmezan. Zagnieć jedynie do momentu, gdy składniki się ze sobą połączą.
Do gotowego ciasta dodaj świeżo pocięte zioła, ilość dostosuj do swoich preferencji. Delikatnie wmieszaj z resztą składników. Ciasto uformuj w kulkę, owiń papierem do pieczenia i przełóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, ustawiając funkcję grzania góra-dół. Schłodzone ciasto rozwałkuj i zacznij wykrawać ciasteczka. Układaj je na blasze do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wierzch ciasteczek posyp dodatkowym parmezanem i ziołami.
Piecz je w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe parmezanowe ciasteczka z wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, pozostawiając do całkowitego przestudzenia.
Więcej przepisów na pyszne przekąski, znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!