Wilgotny chlebek bananowy, dlaczego jest wyjątkowy?
Chlebek bananowy z dodatkiem orzechów pekan to prosty i bardzo szybki deser, który zachwyca swoją delikatnością, wilgotnością oraz bogatym aromatem. Przekonaj się, jak szybko skradnie serca zarówno młodszych, jak i starszych łasuchów. Uwaga, uzależnia!
Jeśli szukasz przepisu, który dopracowany jest w najdrobniejszym szczególe, to dobrze trafiłeś! Ten bananowy chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny, mięsisty i pełen lekko orzechowego aromatu. Te cechy sprawią, że nie będziesz w stanie się mu oprzeć. Jest to idealna propozycja na śniadanie lub wczesny podwieczorek. Jeśli obawiasz się, że zniknie w mgnieniu oka, zalecam kupić podwójną porcję bananów – po to, abyś szybko mogła upiec go jeszcze raz!
Składniki, których potrzebujesz
Przygotowanie tego chlebka zajmie Ci mniej niż godzinę. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Ten przepis uwielbiam również za to, że wykorzystujemy te składniki, które najprawdopodobniej musielibyśmy wyrzucić.
Mąka – zapewnia chlebkowi lekkość. Ważne jest jej dokładne odmierzenie, najlepiej jeśli użyjesz do tego wagi kuchennej.
Masło – dodaje wilgoci.
Jajka – klucz do delikatności ciasta. Używaj jajek w temperaturze pokojowej.
Cukier brązowy – odpowiednia słodkość gwarantowana.
Banany – im bardziej dojrzałe, tym lepsze.
Jogurt – zapewnia wilgoć i świeżość.
Proszek do pieczenia i soda – dla lekkości.
Wanilia – korzystaj z najlepszej jakości, używaj ekstraktu albo pasty waniliowej.
Cynamon – podkreśla smak bananów.
Sól – idealnie zbalansuje smaki.
Orzechy pekan lub włoskie – dla chrupkości.
Chlebek doskonały, wskazówki
Poniżej znajdziesz pare uniwersalnych wskazówek, dzięki którym Twój chlebek bananowy będzie nie tylko przepyszny, ale również pięknie wyrośnięty.
- Używaj składników w temperaturze pokojowej.
- Wybieraj dojrzałe banany.
- Nie przesuszaj chlebka podczas pieczenia. Piecz do testu suchego patyczka.
Najczęstsze pytania
Jak rozgnieść banany?
Użyj ubijaczki lub miksera. Dojrzałe banany kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy ręcznie lub miksujemy do uzyskania konsystencji puree.
W jakiej formie powinnam piec to ciasto?
To ciasto zostało stworzone do formy o wymiarach około 23 x 13 cm.
Czy mogę używać mrożonych bananów?
Oczywiście, pamiętaj jednak aby odpowiednio wcześniej je rozmrozić.
Przepis na bananowy chlebek
Składniki
250 gram mąki pszennej
4 duże dojrzałe banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
115 gram masła
120 gram cukru brązowego
2 duże jajka
80 gram jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 gram orzechów pekan, albo włoskich
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, z opcją grzania góra – dół.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W mniejszej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- Ręcznie, albo za pomocą miksera rozgnieć banany, na puree bananowe.
- Do puree bananowego dodaj masło i cukier, przez około 2 minuty wszystko ubijaj na gładką masę.
- Po kolei wbijaj jajka, co chwila mieszając, dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj suche składniki i delikatnie mieszając, albo miksując na niskich obrotach do momentu powstania jednolitej masy.
- Wsyp posiekane orzechy i delikatnie połącz składniki.
- Ciasto przełóż do keksówki i włóż do uprzednio nagrzanego piekarnika na około 60 -65 minut.
- Od 50 minuty, co 5 minut możesz robić test suchego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, chlebek bananowy jest prawidłowo upieczony.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do pełnego ostygnięcia na około 30-45 minut. Wyjmij z keksówki i przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia.
Przechowywanie
Jeśli jakimś sposobem nie zjesz tego pysznego chlebka bananowego w całości to pamiętaj, że w temperaturze pokojowej będzie świeży do 2 dni. Możesz przechowywać go również w lodówce, w której świeżość zachowa nawet do tygodnia, a w zamrażarce nawet do 4 miesięcy (pamiętaj o podziale na kawałki, dużo łatwiej będzie Ci go rozmrażać).
Mam nadzieję, że przepis na ten wilgotny chlebek bananowy z orzechami pekan przypadnie Ci do gustu. Smacznego!