Kiedy święta wielkanocne coraz bliżej, nasze myśli zaczynają krążyć wokół stołu pełnego pyszności. Jednym z takich wielkanocnych rarytasów, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół, jest z pewnością wilgotna babka cytrynowa.
A gdyby tak podkreślić jej niesamowity smak cytrynowym, aromatycznym ponczem? Delikatna cytrynowa nuta, przełamana waniliowym aromatem, idealnie komponuje się z wiosenną atmosferą, a jej wilgotna konsystencja sprawi, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.
Składniki na babkę
2 szklanki (345 g) mąki pszennej
1/4 szklanki (30 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka (225 g) masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki (100 g) białego cukru
4 duże jajka, w temp. pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 3 cytryn
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
1 szklanka (240 ml) jogurtu, w temp. pokojowej
Cytrynowy poncz
1/2 szklanki (100 g) białego cukru
Sok z 2 cytryn
Lukier
1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wilgotna babka cytrynowa, przepis krok po kroku
1. Na wstępie nagrzej piekarnik do 180 stopni, ustawiając kratkę na środkowej pozycji. Przygotuj formę na babkę, natłuść ją masłem lub oliwą z oliwek. Odstaw na bok.
2. Następnie przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną do dużej miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstaw na bok. Używając miksera, ubij masło na wysokich obrotach do momentu, aż stanie się gładkie i kremowe – około 1 minuty.
- Kiedy masło będzie kremowe dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj jajka i wanilię, ubijając na średnio-wysokich obrotach. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Następnie w trzech partiach dodaj suche składniki, na przemian z jogurtem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Każdą partię mieszaj tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się brązowi, przykryj je folią aluminiową.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu cytrynowego. W małym rondelku na średnim ogniu połącz cukier z sokiem z cytryny. Gotuj, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Gotowe ciasto umieść na kratce, aby trochę przestygło. Po około 5-10 minutach rozprowadź syrop na wierzchu ciasta, ilość syropu dostosuj do własnych preferencji. Przed samym podaniem polej babkę lukrem i ozdób jadalnymi kwiatkami.
Tak jak wspomniałam na wstępie ta wilgotna babka cytrynowa, polana aromatycznym ponczem, to kwintesencja wiosennego deseru, który zachwyca swoją świeżością i delikatnością. To ciasto, bez wątpienia, przywoła uśmiech na twarzach wszystkich gości, wprowadzając ich w radosny nastrój świąt Wielkanocnych.
Niech ten przepis stanie się inspiracją do tworzenia własnych wielkanocnych tradycji, które będą cieszyć i łączyć rodzinę przy wspólnym stole.
Więcej inspiracji i przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz TUTAJ.