WILGOTNA BABKA CYTRYNOWA, POLANA AROMATYCZNYM PONCZEM

wilgotna babka cytrynowa

Kiedy święta wielkanocne coraz bliżej, nasze myśli zaczynają krążyć wokół stołu pełnego pyszności. Jednym z takich wielkanocnych rarytasów, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół, jest z pewnością wilgotna babka cytrynowa. 

wilgotna babka cytrynowa

A gdyby tak podkreślić jej niesamowity smak cytrynowym, aromatycznym ponczem? Delikatna cytrynowa nuta, przełamana waniliowym aromatem, idealnie komponuje się z wiosenną atmosferą, a jej wilgotna konsystencja sprawi, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.

wilgotna babka cytrynowa

Składniki na babkę

2 szklanki (345 g) mąki pszennej

1/4 szklanki (30 g) mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka (225 g) masła w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki (100 g) białego cukru

4 duże jajka, w temp. pokojowej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 3 cytryn

świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn

1 szklanka (240 ml) jogurtu, w temp. pokojowej

wilgotna babka cytrynowa

Cytrynowy poncz

1/2 szklanki (100 g) białego cukru

Sok z 2 cytryn

Lukier

1/2 szklanki (60 g) cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

wilgotna babka cytrynowa

Wilgotna babka cytrynowa, przepis krok po kroku

1. Na wstępie nagrzej piekarnik do 180 stopni, ustawiając kratkę na środkowej pozycji. Przygotuj formę na babkę, natłuść ją masłem lub oliwą z oliwek. Odstaw na bok.

2. Następnie przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną do dużej miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstaw na bok. Używając miksera, ubij masło na wysokich obrotach do momentu, aż stanie się gładkie i kremowe – około 1 minuty.

wilgotna babka cytrynowa
  1. Kiedy masło będzie kremowe dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj jajka i wanilię, ubijając na średnio-wysokich obrotach. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny.
  2. Następnie w trzech partiach dodaj suche składniki, na przemian z jogurtem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Każdą partię mieszaj tylko do połączenia składników. 
wilgotna babka cytrynowa
  1. Gotowe ciasto piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się brązowi, przykryj je folią aluminiową.
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu cytrynowego. W małym rondelku na średnim ogniu połącz cukier z sokiem z cytryny. Gotuj, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
wilgotna babka cytrynowa

Gotowe ciasto umieść na kratce, aby trochę przestygło. Po około 5-10 minutach rozprowadź syrop na wierzchu ciasta, ilość syropu dostosuj do własnych preferencji. Przed samym podaniem polej babkę lukrem i ozdób jadalnymi kwiatkami. 

wilgotna babka cytrynowa
wilgotna babka cytrynowa

Tak jak wspomniałam na wstępie ta wilgotna babka cytrynowa, polana aromatycznym ponczem, to kwintesencja wiosennego deseru, który zachwyca swoją świeżością i delikatnością. To ciasto, bez wątpienia, przywoła uśmiech na twarzach wszystkich gości, wprowadzając ich w radosny nastrój świąt Wielkanocnych.

wilgotna babka cytrynowa

Niech ten przepis stanie się inspiracją do tworzenia własnych wielkanocnych tradycji, które będą cieszyć i łączyć rodzinę przy wspólnym stole.

Więcej inspiracji i przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz TUTAJ.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *