UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZKONKĄ

ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dlaczego warto upiec to ucierane ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką?

Jeśli jesteś fanem śliwek i zwolennikiem szybkich i prostych wypieków, to przepis na to ucierane ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką jest dla Ciebie! Niesamowity smak oraz prostota przygotowania przekonują od pierwszego kęsa. Ucierane maślane ciasto, obficie posypane śliwkami i zapachem cynamonu – idealna kompozycja dla podniebienia. Wyobraź sobie te smaki w towarzystwie aromatycznej kawy, ulubionej książki i łagodnego światła świecy. Chyba nie muszę dodawać, że to idealna projekcja pierwszych chłodniejszych jesiennych dni. 

Lista składników, których potrzebujesz

To ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bazuje na podstawowych składnikach, które z pewnością w większości masz u siebie w kuchni, a jeśli nie to, bez problemu kupisz je w każdym osiedlowym sklepie. 

Mąka: Używaj uniwersalnej mąki dla lekkiej, puszystej tekstury. Dokładne odmierzenie i przesianie mąki to klucz do lekkiego i puszystego ciasta.

Masło: Nadaje odpowiednio maślany smak.

Jajka: Dodają ciastu delikatności i lekkości.

Cukier: Odpowiednio zbilansowana słodycz.

Śliwki: Świeże i jędrne – główny składnik tego przepisu.

Cynamon: Aromatyczny akcent, który podkreśla smak śliwek.

Proszek do pieczenia i soda: Aby ciasto było lekkie i puszyste.

Wanilia: Tylko wysokiej jakości ekstrakty lub pasty.

ciasto ze śliwkami

Sekrety idealnie wyrośniętego ucieranego ciasta ze śliwkami i kruszonką

Te pare bardzo prostych wskazówek, zagwarantuje, że Twoje ciasto będzie idealnie wyrośnięte. Zapewne jesteś zdziwiony, czemu za każdym razem, przypominam prawie o tym samym, ale uwierz mi pominięcie tych, wskazówek to najczęstsza przyczyna zakalca i zbitego, twardego ciasta. Warto zatem je zapamiętać i stosować we wszystkich wypiekach, chyba że konkretny przepis, podaje co innego. 

  • Składniki w temperaturze pokojowej to podstawa.
  • Krótkie mieszanie składników gwarantuje optymalną konsystencję.
  • Wybór najwyższej jakości owoców ma znaczenie.
  • Dbaj o czas pieczenia, aby uniknąć przesuszenia, wykonaj test suchego patyczka.

Najczęściej zadawane pytania

Jakiej formy powinnam użyć? 

Ciasto przygotowane jest dla tortownicy o średnicy około 23 cm, ale jeśli nie masz takiej formy, to zastąp ją inną, ale o zbliżonych wymiarach. Możesz użyć również większej tortownicy, ale ciasto wtedy nie będzie takie wysokie.

Zastanawiasz się nad zastąpieniem masła olejem? 

Choć to możliwe, masło daje ciastu unikatowy smak i teksturę. Rekomenduję, aby mimo wszystko w tym przepisie użyć wysokiej jakości prawdziwego masła. 

Czy można pominąć kruszonkę?

Zdecydowanie tak, ale jeśli jesteś fanem kruszonek, gorąco polecam jej dodanie. Możesz również zastąpić kruszonkę, samym cynamonem albo mieszanką cynamonu i cukru.

Jak bezpiecznie przechowywać to ciasto?

Po ostygnięciu, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz też zamrażać ciasto, ale pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu.

ciasto ze śliwkami

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Składniki

ciasto

4 jajka

100 gram cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

120 gram roztopionego masła

240 gram mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

ok. 400 gram wydrylowanych śliwek

kruszonka

60 gram roztopionego masła

75 gram mąki pszennej

40 gram cukru

1 łyżeczka cynamonu

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, opcja pieczenia góra – dół. Przygotuj tortownicę o wymiarach ok. 23 cm.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, ubijaj na puszysty krem na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  3. Stopniowo dodaj roztopione masło, cały czas miksując masę przez następne 5 minut.
  4. W innej misce wymieszaj suche składniki i dodaj je powoli do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszaj do momentu połączenia wszystkich składników.
  5. W osobnej misce przygotuj kruszonkę. Roztopione, przestudzone masło wymieszaj z mąką i cynamonem. Mieszaj do momentu powstania gródek.
  6. Ciasto wylej do tortownicy, wyłóż śliwkami i posyp cynamonową kruszonką.
  7. Ciasto piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 45 minut do testu suchego patyczka. Ciasto jest gotowe jeśli patyczek jest suchy lub jest na nim odrobinka suchego ciasta.
  8. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przełóż na kratkę do kompletnego przestudzenia. Jeśli lubisz możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
ciasto ze śliwkami i kruszonką

Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi poczujesz magię jesiennego klimatu w każdym kęsie. Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
3 komentarze

Excessive emphasis only on formal power without taking into account relationships can lead to alienation and
conflict in the team.
The best site about business

01/02/2024

I just couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed
the usual info a person supply for your guests? Is going to be back steadily to check out
new posts

23/01/2024

Can you tell us more about this? I’d want to find out more details.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *