SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar, ach ten rabarbar! 

Gdy tylko zobaczyłam go na lokalnym bazarku, od razu pomyślałam o tym pysznym cieście. Szybkie ucierane z rabarbarem i dodatkiem waniliowego budyniu, który wspaniale podbija smak lekko cierpkiego rabarbaru. Zanim jednak przejdę do samego przepisu, chciałabym wspomnieć kilka słów o samym rabarbarze.

szybkie ciasto z rabarbarem

Pare słów o rabarbarze

Nie wiem, czy wiecie, ale rabarbar to nie owoc, jak mogłoby się wydawać, lecz warzywo, które pochodzi z Syberii. Jego liście są trujące, więc do spożycia nadają się tylko różowe łodygi. Rabarbar idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, miód, anyż, a także wanilia, migdały, śmietanka i masło.

Składniki

4 jajka

100 gram cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

120 gram roztopionego masła

240 gram mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

ok. 500 g rabarbaru

2 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem, przepis krok po kroku

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Rabarbar umyj i osusz i pokrój na kawałki. Przełóż do naczynia i posyp cukrem trzcinowym, a następnie odstaw na bok, aby rabarbar nieco zmiękł.

Następnie do miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Składniki ubijaj za pomocą miksera na wysokich obrotach przez kilka minut. Gdy masa będzie puszysta, stopniowo dodawaj roztopione masło, cały czas miksując. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Odstaw na bok, aby przestygł.

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Gotowe ciasto przełóż do tortownicy. Na wierzchu umieść przygotowany wcześniej budyń. Posyp pokrojonym rabarbarem.

Ciasto piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do studzenia.

Przed podaniem oprósz lekko cukrem pudrem.

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Więcej pysznych i prostych przepisów na ciasta i desery, znajdziesz TUTAJ.

szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *