Rabarbar, ach ten rabarbar!
Gdy tylko zobaczyłam go na lokalnym bazarku, od razu pomyślałam o tym pysznym cieście. Szybkie ucierane z rabarbarem i dodatkiem waniliowego budyniu, który wspaniale podbija smak lekko cierpkiego rabarbaru. Zanim jednak przejdę do samego przepisu, chciałabym wspomnieć kilka słów o samym rabarbarze.
Pare słów o rabarbarze
Nie wiem, czy wiecie, ale rabarbar to nie owoc, jak mogłoby się wydawać, lecz warzywo, które pochodzi z Syberii. Jego liście są trujące, więc do spożycia nadają się tylko różowe łodygi. Rabarbar idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, miód, anyż, a także wanilia, migdały, śmietanka i masło.
Składniki
4 jajka
100 gram cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 gram roztopionego masła
240 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 500 g rabarbaru
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Szybkie ciasto z rabarbarem i budyniem, przepis krok po kroku
Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Rabarbar umyj i osusz i pokrój na kawałki. Przełóż do naczynia i posyp cukrem trzcinowym, a następnie odstaw na bok, aby rabarbar nieco zmiękł.
Następnie do miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Składniki ubijaj za pomocą miksera na wysokich obrotach przez kilka minut. Gdy masa będzie puszysta, stopniowo dodawaj roztopione masło, cały czas miksując. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
W międzyczasie przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Odstaw na bok, aby przestygł.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy. Na wierzchu umieść przygotowany wcześniej budyń. Posyp pokrojonym rabarbarem.
Ciasto piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do studzenia.
Przed podaniem oprósz lekko cukrem pudrem.
Więcej pysznych i prostych przepisów na ciasta i desery, znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!