SZARLOTKA Z JABŁKAMI NA KRUCHYM MAŚLANYM CIEŚCIE

szarlotka z jabłkami

  Szarlotka z jabłkami na kruchym maślanym cieście to klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Wyjątkowy zapach pieczonych jabłek, cynamonu i maślanego ciasta sprawia, że z każdym kęsem pojawia się ochota na więcej. Szarlotka, znana także jako jabłecznik, to deser, który ma pokaźną rzeszę wielbicieli, dlatego przepisów jest na nią całe mnóstwo – od szarlotki z bezą, przez szarlotkę z budyniem, aż po szarlotkę sypaną. Ja zaś gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu!

szarlotka z jabłkami

Domowa szarlotka, dlaczego warto ją przygotować?

  Szarlotka to nie tylko świetny deser, ale także sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek, które są teraz w pełni dojrzałe. Najlepsze odmiany do przygotowania domowego jabłecznika to Szara Reneta, Antonówka, Boskop oraz Cortland. Ich słodycz i lekka nuta kwasowości w połączeniu z chrupiącym, delikatnym ciastem i aromatycznym cynamonem sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Waszych gości oraz najbliższych.

szarlotka z jabłkami

Lista Zakupów

Ciasto

320 g mąki pszennej tortowej

250 g zimnego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 jajko

Prażone jabłka

1,5 kg jabłek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu

szarlotka z jabłkami

Szarlotka z jabłkami - przepis krok po kroku

  1. Na początku umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je w grubą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i cynamon.  Jabłka gotuj na minimalnym ogniu, aż nieco zmiękną, przez około 15-20 minut.
szarlotka z jabłkami

2. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier, jajko i bardzo dobrze schłodzone masło. Wszystkie składniki szybko ze sobą połącz. Ciasto podziel na dwie części i owiń w papier śniadaniowy. Jedną część przełóż do lodówki, a drugą do zamrażarki. Ciasto schładzaj przez około 30 minut.

szarlotka z jabłkami

3. Następnie piekarnik nagrzej do 180°C z opcją grzania góra-dół. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę. Spód ciasta piecz przez około 20-30 minut, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na ciasto podprażone jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch jabłecznika.

szarlotka z jabłkami

4. Szarlotkę piecz przez kolejne 25-30 minut, aż się zarumieni. Najlepiej smakuje podana na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub posypana cukrem pudrem.

szarlotka z jabłkami

  Szarlotka z jabłkami na kruchym maślanym cieście to obowiązkowa pozycja w przepiśniku każdej Pani domu. Jestem przekonana, że ten prosty i niezwykle pyszny deser przypadnie do gustu nie tylko fanom szarlotek, ale i wszystkim miłośnikom domowych deserów!

szarlotka z jabłkami

Więcej pysznych i prostych przepisów na ciasta i desery znajdziesz TUTAJ.

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *