Szarlotka z jabłkami na kruchym maślanym cieście to klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Wyjątkowy zapach pieczonych jabłek, cynamonu i maślanego ciasta sprawia, że z każdym kęsem pojawia się ochota na więcej. Szarlotka, znana także jako jabłecznik, to deser, który ma pokaźną rzeszę wielbicieli, dlatego przepisów jest na nią całe mnóstwo – od szarlotki z bezą, przez szarlotkę z budyniem, aż po szarlotkę sypaną. Ja zaś gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu!
Domowa szarlotka, dlaczego warto ją przygotować?
Szarlotka to nie tylko świetny deser, ale także sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek, które są teraz w pełni dojrzałe. Najlepsze odmiany do przygotowania domowego jabłecznika to Szara Reneta, Antonówka, Boskop oraz Cortland. Ich słodycz i lekka nuta kwasowości w połączeniu z chrupiącym, delikatnym ciastem i aromatycznym cynamonem sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Waszych gości oraz najbliższych.
Lista Zakupów
Ciasto
320 g mąki pszennej tortowej
250 g zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 jajko
Prażone jabłka
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka z jabłkami - przepis krok po kroku
- Na początku umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je w grubą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i cynamon. Jabłka gotuj na minimalnym ogniu, aż nieco zmiękną, przez około 15-20 minut.
2. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier, jajko i bardzo dobrze schłodzone masło. Wszystkie składniki szybko ze sobą połącz. Ciasto podziel na dwie części i owiń w papier śniadaniowy. Jedną część przełóż do lodówki, a drugą do zamrażarki. Ciasto schładzaj przez około 30 minut.
3. Następnie piekarnik nagrzej do 180°C z opcją grzania góra-dół. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę. Spód ciasta piecz przez około 20-30 minut, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na ciasto podprażone jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch jabłecznika.
4. Szarlotkę piecz przez kolejne 25-30 minut, aż się zarumieni. Najlepiej smakuje podana na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub posypana cukrem pudrem.
Szarlotka z jabłkami na kruchym maślanym cieście to obowiązkowa pozycja w przepiśniku każdej Pani domu. Jestem przekonana, że ten prosty i niezwykle pyszny deser przypadnie do gustu nie tylko fanom szarlotek, ale i wszystkim miłośnikom domowych deserów!
Więcej pysznych i prostych przepisów na ciasta i desery znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!