Tak, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam pomysł keksu wywołuje dreszcze… Wasze komentarze na Instagramie nie pozostawiają złudzeń – to ciasto budzi emocje, od miłości po… no właśnie, coś zupełnie przeciwnego. Ale powiedzmy sobie szczerze, keks to ciasto pełne królewskiej godności, które zasługuje na szacunek, szczególnie w tych magicznych, świątecznych chwilach.
Dla tych z Was, którzy jeszcze nigdy nie mieli przyjemności upiec keksu – oj, czeka Was coś wyjątkowego. Zapach wanilii i kandyzowanych owoców, który wypełni Wasz dom, to po prostu coś niezwykłego! Przepis, który dla Was przygotowałam, to kwintesencja świątecznych smaków zamknięta w jednym, bogatym cieście. Keks to nie tylko festiwal smaku, to również wypiek, który z dumą będzie prezentował się na każdym wigilijnym stole
Przygotowanie domowego keksu to nie tylko świetny sposób na wprowadzenie świątecznego nastroju i aromatu w Waszych domach. To także doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni z rodziną. Keks domowej roboty ma niepowtarzalny, bogaty smak, którego nie znajdziecie w gotowych wypiekach ze sklepu. Co więcej, przygotowanie go samodzielnie pozwala na pełną kontrolę nad wyborem składników – możecie wybrać te najwyższej jakości, ekologiczne, a nawet dostosować przepis do potrzeb dietetycznych.
Domowy keks to nie tylko smakowita tradycja, ale i możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego, co będzie cieszyć Was i Waszych bliskich w te świąteczne dni. Zatem, zaopatrzcie się w najlepsze składniki i zanurzcie się razem ze mną w świąteczne pieczenie!
domowe mieszanki bakaliowe
Samodzielne przygotowanie mieszanki bakaliowej do keksa to świetny sposób na spersonalizowanie waszego wypieku. Gwarantuje Wam, że żadna kupna mieszanka bakaliowa nie będzie miała takiego koloru, smaku i tekstury ją tą, którą przygotujecie samodzielnie w domu. W doborze składników, ogranicza Was jedynie wasza wyobraźnia. Poniżej przygotowałam trzy różne propozycje mieszanki, które sprawią, że Twój keks będzie wyjątkowy.
Klasyczna Mieszanka Bakaliowa
1/2 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki posiekanych daktyli
1/4 szklanki posiekanych fig
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Egzotyczna Mieszanka Bakaliową
1/2 szklanki suszonych mango, pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki posiekanych orzechów macadamia
1/4 szklanki suszonych żurawin
1/4 szklanki posiekanych śliwek suszonych
1/4 szklanki suszonych wiśni
1/4 szklanki posiekanych pistacji
Mieszanka bakaliowa z cytrusową nutą
1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki posiekanych orzechów pecan
1/4 szklanki suszonych jabłek, pokrojonych w kostkę
1/4 szklanki suszonych ananasów, pokrojonych w kostkę
Poniżej znajdziesz pare sprawdzonych rad, dzięki którym Twoja domowa mieszanka bakaliowa będzie jeszcze lepsza.
Moczenie Bakalii: Przed dodaniem do ciasta bakalie można namoczyć w rumie, brandy lub soku pomarańczowym, aby były soczystsze i dodały dodatkowego aromatu.
Dostosowanie Proporcji: Możesz dostosować proporcje i rodzaje bakalii według własnych preferencji.
Równomierne Rozłożenie w Cieście: Aby zapobiec opadaniu bakalii na dno ciasta, obtocz je lekko w mące przed dodaniem do mieszanki ciasta.
Dodać możesz również suszone jagody goji, orzechy brazylijskie, kandyzowaną skórkę z papai czy suszone banany. Możliwości jest mnóstwo i tak jak pisałam wcześniej, ograniczeniem jest jedynie Twoja wyobraźnia.
przepis i detale
Składniki
250 g masła
ok. 100 g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
225 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 kieliszek wódki
ok. 500 g domowej mieszanki bakaliowej
- W dużej misce wymieszaj masło w temperaturze pokojowej z cukrem do uzyskania gładkiej, jasnej, puszystej masy.
- W osobnej misce oddziel żółtka od białek.
- Do maślanej masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na średnich obrotach.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
- Do masy dodaj ekstrakt waniliowy i kieliszek wódki.
- Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Dodawaj pianę do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj bakalie.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Keks pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut, po tym czasie należy wykonać test suchego patyczka.
- Gotowy keks należy wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. Z formy wykładamy dopiero kiedy jest kompetnie przestudzony, w innym przypadku keks może się połamać.
*Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Mam nadzieję, że przepis na to królewskie ciasto przypadnie Wam do gustu!