Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy
Z nadejściem wiosny, gdy dni stają się dłuższe, a słońce przyjemnie ogrzewa nasze twarze, spędzanie czasu na świeżym powietrzu staje się ogromną przyjemnością. Pierwsze wiosenne pikniki w gronie najbliższych to idealna okazja, aby cieszyć się piękną pogodą i dobrym jedzeniem. I właśnie na takie okazje przygotowałam dla Was prosty przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy, który doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas zbliżającej się majówki.
Składniki na ciasto:
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki (180ml) ciepłego mleka
50 g masła w temperaturze pokojowej
1 duże jajko
2 i 1/3 szklanki (290 g) pszennej mąki
szczypta soli
1 łyżka świeżo pociętego rozmarynu (albo 2 łyżeczki suchego)
Składniki na nadzienie:
5 łyżek (70g) bardzo miękkiego masła
1 łyżka świeżo pociętego rozmarynu (albo 2 łyżki suszonego)
1 łyżka świeżo ciętej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki (95g) startego sera parmezan, mozarella, cheddar albo innego ulubionego żółtego sera
Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy, przepis krok po kroku
- Zaczyn: Drożdże i cukier umieść w misce. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, około 43°C. Wlej ciepłe mleko do drożdży. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, a następnie przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
- Przygotowanie ciasta: Po tym czasie, do zaczynu dodaj masło, jajko, mąkę, sól i świeżo pocięty rozmaryn. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka na niskich obrotach przez około 8 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno nadal być miękkie.
3. Pierwsze wyrastanie: Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 60-90 minutach, powinno podwoić swoją objętość.
4. Nadzienie: Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie i natłuść małą keksówkę (23 x 13 cm). W miseczce wymieszaj miękkie masło, rozmaryn, pietruszkę, czosnek i sól. Jeśli masło jest wystarczająco miękkie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.
5. Złóż chleb: Uderz gotowe ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieść je na blacie lekko posypanym mąką. Podziel na 12 równych kawałków. Każdy z kawałków lekko spłaszcz za pomocą dłoni i rozwałkuj na koło około 10 cm.
Następnie na każdym kawałku ciasta rozprowadź 1-2 łyżeczki nadzienia. Dodatkowo, każdy kawałek posyp 1 łyżką startego sera. Ciasto złóż na pół i ułóż w przygotowanej formie do pieczenia, zaokrągloną stroną do góry.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180°C z funkcją pieczenia góra-dół.
- Kiedy ciasto podrosło, wstaw je do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Jeśli zauważysz, że góra zbyt szybko brązowieje, przykryj ją folią aluminiową. Gotowy chlebek wyjmij z piekarnika i umieść na kratce do studzenia.
Przez pierwsze 10 minut po wyjęciu pozostaw go w formie, a następnie wyjmij z formy i podawaj na ciepło. Chlebek przechowuj w temperaturze pokojowej maksymalnie 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Aby odświeżyć chlebek, umieść go w nagrzanym do 150°C piekarniku i podgrzej przez 10 minut.
Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy idealnie komponuje się z sałatkami, grillowanymi warzywami czy mięsami, a jego łatwość podziału na mniejsze kawałki sprawia, że jest wyjątkowo praktyczny w piknikowych warunkach.
Po więcej pysznych piknikowych przekąsek, zapraszam TUTAJ.