Kiedy nadchodzi czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego, idealnym wyborem jest puszysty sernik, który nigdy nie zawodzi. A gdy dodamy do niego budyń, sernik staje się jeszcze bardziej wilgotny i puszysty.
Pierwszym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek. Żółtka przekładamy do większej miski, a białka do mniejszej.
Następnie żółtka miksujemy na gładką masę z cukrem i masłem.
Kiedy masa jest gładka, partiami dodajemy biały ser. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu uzyskania aksamitnej masy.
W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę.
Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Następnie gotową masę serową przekładamy do formy. Wskazówki jak odpowiednio odpowietrzyć ciasto, znajdziesz TUTAJ.
Składniki
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
1 szklanka (200 g) białego cukru
200 g masła, w temp. pokojowej
8 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Przepis na puszysty sernik z budyniem, krok po kroku
- Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z opcją grzania góra-dół i okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26-28 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kolejnym kroku oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w dużej misce, a białka w mniejszej. Do żółtek dodaj cukier, miksując na wysokich obrotach do połączenia się składników, przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej, miksuj, aż powstanie gładka masa.
- Następnie, dodawaj ser w kilku partiach, cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i aksamitna, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia się składników.
- Później w oddzielnej misce biała ubij na sztywną pianę. W partiach dodaj ją do serowej masy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na koniec gotową masę przełóż do formy do pieczenia, uderzając nią kilkukrotnie, by odpowietrzyć ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Po 45 minutach, sprawdź, czy góra sernika nie brązowieje zbyt szybko. Jeśli tak, przykryj ciasto folią aluminiową. Po 50 minutach, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10-15 minut.
- Sprawdź sernik za pomocą patyczka. Jeśli jest gotowy, pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, a następnie wyjmij.
- Sernik podawaj oprószony cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej polewy lub sezonowych owoców.
Przepis na puszysty sernik z budyniem to doskonały wybór dla tych, którzy szukają sprawdzonego przepisu na deser, który zawsze się udaje. Jego puszystość, połączona z delikatnym smakiem budyniu, tworzy niepowtarzalną harmonię smaków, zachwycając od pierwszego kęsa.
Więcej pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe ciasta i desery, znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!