PIZZA Z PESTO, SOCZYSTĄ BRZOSKWINIĄ I CUKINIĄ, CZYLI LETNIA ROZPUSTA

pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią

Pizza z pesto, to letnia, kolorowa alternatywa dla klasycznej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Puszyste ciasto, delikatne pesto, soczysta brzoskwinia, cukinia i rozpływająca się mozzarella – czego chcieć więcej? Jeśli na samą myśl cieknie Wam ślinka, przepis znajdziecie poniżej.

pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią

Pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią

Na pierwszy rzut oka, połączenie składników może wydawać się nie trafione, ale uwierzcie mi, nic bardziej mylnego! Każdy składnik komponuje się tutaj idealnie. 

pizza z pesto

Ciasto na pizzę, lista zakupów

320 ml ciepłej wody

450 g mąki pszennej

1 opakowanie suchych drożdży instant

1 łyżka cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

pizza z pesto

Ciasto na pizzę - przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Następnie do podrośniętego zaczynu dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera z hakami przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe ciasto ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, ustawiając opcję grzania góra-dół. Przygotuj blachę i pozostałe składniki do pizzy.
pizza z pesto
  1. Gotowe ciasto lekko uderz, aby odpowietrzyć, i podziel na dwie równe części. Uformuj ciasto za pomocą dłoni lub wałka i przełóż na blachę skropioną oliwą z oliwek. Brzegi ciasta delikatnie oprósz mąką kukurydzianą, przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut.
  2. Tuż przed włożeniem do piekarnika palcami zrób delikatne wgłębienia w cieście. Spód pizzy posmaruj delikatnie oliwą z oliwek, nałóż pesto, ser, plasterki brzoskwini i paski cukinii. Na wierzch możesz dodać jeszcze odrobinę pesto. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut, aż pizza stanie się złocista.

Domowe pesto z rukoli

 Nie ma nic prostszego niż domowe pesto. Oryginalny przepis bazuje na listkach bazylii i orzeszkach piniowych, ale bardziej budżetowa wersja z rukolą i płatkami migdałowymi jest równie pyszna. Do pizzy możecie dodać także pesto kupione w większości supermarketów, jednak to domowe z pewnością będzie dużo lepsze.

pizza z pesto

Pesto z rukoli i płatków migdałowych, lista zakupów

2 garści rukoli

1 ząbek czosnku

1 łyżka pasty tahini

2 garści płatków migdałowych

1-2 łyżki bardzo zimnej wody

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka płynnego miodu albo syropu z agawy

sól i pieprz do smaku

pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią

Domowe pesto z rukoli - przepis krok po kroku

Wszystkie wyżej wymienione składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek.

pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią

Mam nadzieję, że ta letnia wersja pizzy z pesto, brzoskwinią i cukinią przypadnie Wam do gustu. Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

pizza z pesto

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
2 komentarze
06/09/2024

I don’t know whetheer it’s jut mme or if perhaps everyone else encountering issues with your website.
It appears as though some of the written text on your posts aare running off
the screen. Can someonme else please comment andd let me know if this is
happening to therm too? This could bee a issue with my browser because I’ve
had this happen before. Thanks http://Another-ro.com/forum/viewtopic.php?id=677980

26/08/2024

My brother recommended I mayy like this blog.
He was once entirely right. This submit actually made myy day.
You cann’t consider simply how a lot time I had spent for this info!
Thank you! http://Www.100bestsongs.ru/item_info.php?id=3108

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *