Pizza z pesto, to letnia, kolorowa alternatywa dla klasycznej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Puszyste ciasto, delikatne pesto, soczysta brzoskwinia, cukinia i rozpływająca się mozzarella – czego chcieć więcej? Jeśli na samą myśl cieknie Wam ślinka, przepis znajdziecie poniżej.
Pizza z pesto, brzoskwinią i cukinią
Na pierwszy rzut oka, połączenie składników może wydawać się nie trafione, ale uwierzcie mi, nic bardziej mylnego! Każdy składnik komponuje się tutaj idealnie.
Ciasto na pizzę, lista zakupów
320 ml ciepłej wody
450 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Ciasto na pizzę - przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Następnie do podrośniętego zaczynu dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera z hakami przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, ustawiając opcję grzania góra-dół. Przygotuj blachę i pozostałe składniki do pizzy.
- Gotowe ciasto lekko uderz, aby odpowietrzyć, i podziel na dwie równe części. Uformuj ciasto za pomocą dłoni lub wałka i przełóż na blachę skropioną oliwą z oliwek. Brzegi ciasta delikatnie oprósz mąką kukurydzianą, przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut.
- Tuż przed włożeniem do piekarnika palcami zrób delikatne wgłębienia w cieście. Spód pizzy posmaruj delikatnie oliwą z oliwek, nałóż pesto, ser, plasterki brzoskwini i paski cukinii. Na wierzch możesz dodać jeszcze odrobinę pesto. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut, aż pizza stanie się złocista.
Domowe pesto z rukoli
Nie ma nic prostszego niż domowe pesto. Oryginalny przepis bazuje na listkach bazylii i orzeszkach piniowych, ale bardziej budżetowa wersja z rukolą i płatkami migdałowymi jest równie pyszna. Do pizzy możecie dodać także pesto kupione w większości supermarketów, jednak to domowe z pewnością będzie dużo lepsze.
Pesto z rukoli i płatków migdałowych, lista zakupów
2 garści rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty tahini
2 garści płatków migdałowych
1-2 łyżki bardzo zimnej wody
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu albo syropu z agawy
sól i pieprz do smaku
Domowe pesto z rukoli - przepis krok po kroku
Wszystkie wyżej wymienione składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek.
Mam nadzieję, że ta letnia wersja pizzy z pesto, brzoskwinią i cukinią przypadnie Wam do gustu. Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!
I don’t know whetheer it’s jut mme or if perhaps everyone else encountering issues with your website.
It appears as though some of the written text on your posts aare running off
the screen. Can someonme else please comment andd let me know if this is
happening to therm too? This could bee a issue with my browser because I’ve
had this happen before. Thanks http://Another-ro.com/forum/viewtopic.php?id=677980
My brother recommended I mayy like this blog.
He was once entirely right. This submit actually made myy day.
You cann’t consider simply how a lot time I had spent for this info!
Thank you! http://Www.100bestsongs.ru/item_info.php?id=3108