PIECZONE MARCHEWKI Z MIODEM, PODANE NA SERKU MASCARPONE

pieczone marchewki

Kiedy będąc ostatnio na lokalnym bazarku, zobaczyłam pęczek młodej marchewki, od razu pomyślałam o tym przepisie.

pieczone marchewki

Już od dłuższego czasu czekałam, aby móc go dla Was przygotować. Jest tak prosty i przepyszny, że aż grzechem byłoby go nie zrobić.

pieczone marchewki

Pieczone marchewki z miodem, podane na aksamitnym serku mascarpone z kruszonymi pistacjami, to poezja dla podniebienia. To proste, ale bardzo efektowne danie, idealnie sprawdzi się jako propozycja wiosennego obiadu.

Składniki

pęczek młodej marchewki,

3 łyżki miodu,

2 łyżki oliwy z oliwek,

sól i pieprz do smaku,

skórka otarta z połowy cytryny,

sok z połowy cytryny,

200 g serka mascarpone,

garść pokruszonych pistacji.

pieczone marchewki
pieczone marchewki

Pieczone marchewki, przepis krok po kroku

  1. Rozpocznij od przygotowania marchewek. Za pomocą kuchennej szczotki dokładnie je umyj i osusz na czystej bawełnianej ściereczce. Gotowe marchewki przenieś do naczynia żaroodpornego.
  2. Marchewki polej oliwą z oliwek, miodem i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie marchewki były równomiernie pokryte glazurą.
  3. Następnie marchewki piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-60 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości marchewek. Marchewki obracaj co 20 minut, tak aby dopiekły się z każdej ze stron. Gotowe marchewki powinny być miękkie i delikatnie karmelizowane.
pieczone marchewki
pieczone marchewki
pieczone marchewki
  1. W międzyczasie do serka mascarpone dodaj skórkę otartą z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aby serek stał się aksamitny.
  2. Serek mascarpone rozsmaruj na półmisku, ułóż gorące marchewki, tworząc atrakcyjną kompozycję.
  3. Danie udekoruj pokruszonymi pistacjami.
pieczone marchewki
pieczone marchewki

To danie to świetny sposób, by korzystać z coraz częściej pojawiających się polskich nowalijek.

pieczone marchewki

Pieczone marchewki z miodem na serku mascarpone mogą stanowić samodzielną przystawkę lub dodatek do głównego dania. Prostota składników i łatwość przygotowania czynią ten przepis doskonałym wyborem dla każdego, kto chce witać wiosnę zdrowymi i smacznymi posiłkami.

Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady, znajdziesz TUTAJ

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *