Kiedy będąc ostatnio na lokalnym bazarku, zobaczyłam pęczek młodej marchewki, od razu pomyślałam o tym przepisie.
Już od dłuższego czasu czekałam, aby móc go dla Was przygotować. Jest tak prosty i przepyszny, że aż grzechem byłoby go nie zrobić.
Pieczone marchewki z miodem, podane na aksamitnym serku mascarpone z kruszonymi pistacjami, to poezja dla podniebienia. To proste, ale bardzo efektowne danie, idealnie sprawdzi się jako propozycja wiosennego obiadu.
Składniki
pęczek młodej marchewki,
3 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
skórka otarta z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,
200 g serka mascarpone,
garść pokruszonych pistacji.
Pieczone marchewki, przepis krok po kroku
- Rozpocznij od przygotowania marchewek. Za pomocą kuchennej szczotki dokładnie je umyj i osusz na czystej bawełnianej ściereczce. Gotowe marchewki przenieś do naczynia żaroodpornego.
- Marchewki polej oliwą z oliwek, miodem i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie marchewki były równomiernie pokryte glazurą.
- Następnie marchewki piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-60 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości marchewek. Marchewki obracaj co 20 minut, tak aby dopiekły się z każdej ze stron. Gotowe marchewki powinny być miękkie i delikatnie karmelizowane.
- W międzyczasie do serka mascarpone dodaj skórkę otartą z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aby serek stał się aksamitny.
- Serek mascarpone rozsmaruj na półmisku, ułóż gorące marchewki, tworząc atrakcyjną kompozycję.
- Danie udekoruj pokruszonymi pistacjami.
To danie to świetny sposób, by korzystać z coraz częściej pojawiających się polskich nowalijek.
Pieczone marchewki z miodem na serku mascarpone mogą stanowić samodzielną przystawkę lub dodatek do głównego dania. Prostota składników i łatwość przygotowania czynią ten przepis doskonałym wyborem dla każdego, kto chce witać wiosnę zdrowymi i smacznymi posiłkami.
Więcej pysznych i prostych przepisów na obiady, znajdziesz TUTAJ.