To przepis z serii: ma być pysznie, sezonowo i szybko. Niemożliwe? Jak najbardziej możliwe! Wyobraź sobie, że jesteś fanem ciasta marchewkowego, lecz poszukujesz szybszej alternatywy, ponieważ na klasyczne ciasto z kremem po prostu nie masz czasu.
Właśnie na taką okoliczność stworzyłam przepis na marchewkowe ciasteczka z kremem. Miękkie, wilgotne, pełne smaku marchewki i korzennych przypraw, przełożone aksamitnym kremem serowym – czyż nie brzmi to idealnie? Te domowe marchewkowe ciasteczka są nie tylko przepyszne, ale także tak łatwe i szybkie w wykonaniu, że nawet najbardziej zapracowana mama znajdzie chwilę, aby upiec je swoim pociechom.
Krem może wydawać się wyzwaniem, lecz gwarantuję Ci, że przygotowanie go jest prostsze, niż się wydaje! Lekki, kremowy, aksamitny – będzie idealnym uzupełnieniem marchewkowych ciasteczek. Potrzebujesz tylko kilku składników: masła, pełnotłustego serka oraz cukru pudru. Pamiętaj o dwóch zasadach: składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a miksowanie powinno być wystarczająco długie. Jeśli będziesz przestrzegać tych prostych zasad, każdy krem serowy stanie się Twoją specjalnością.
Przepis na marchewkowe ciasteczka z kremem
Składniki
115 g masła w temp. pokojowej
30 g białego cukru
50 g brązowego cukru
1 jajko + 1 żółtko, temp. pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
65 gram startej marchewki
Krem
30 gram masła w temp. pokojowej
30 gładkiego tłustego sera
30 gram cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, opcja grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce ubij masło i cukier na gładką masę, miksuj za pomocą miksera przez około 2 minuty. Dodaj jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia składników.
- Do mniejszej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Suche składniki dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i jeszcze raz połącz wszystkie składniki.
- Za pomocą łyżki do lodów uformuj ciastka, pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 12 minut. Kiedy ciasteczka będą lekko brązowe, wyjmij je i przełóż na kratkę do studzenia.
- W międzyczasie przygotuj krem. Masło i biały ser miksuj na wysokich obrotach przez około 4 minuty, następnie dodaj cukier puder, wanilię i szczyptę soli. Ponownie miksuj składniki przez około 2 minuty. Za pomocą torby do dekoracji, udekoruj ciasteczka kremem, dla efektu posyp je kawałkami orzechów.