KNEDLE ZE ŚLIWKAMI W DELIKATNYM CIEŚCIE TWAROGOWYM

knedle ze śliwkami

  Knedle ze śliwkami to jeden z tych przepisów, który zdecydowanie bardziej kojarzy mi się z początkiem jesieni niż z latem. Pierwsze spadające liście, cynamon, kubek gorącej herbaty i domowe knedle ze śliwkami – to jest zdecydowanie to, czego każda jesieniara potrzebuje najbardziej.

  To również danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa, zachwyca nie tylko smakiem, ale, choć ciężko w to uwierzyć, prostotą wykonania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to teraz jest najlepszy moment, aby nadrobić zaległości!

knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami - dlaczego warto przygotować je w domu?

  Knedle ze śliwkami to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Jak wspomniałam na samym początku, można je z powodzeniem przygotować przez cały rok. Latem, kiedy sezon na truskawki albo morele jest w pełni, jesienią, gdy śliwki obradzają, a zimą z mrożonych owoców. Knedle to bardzo proste danie, do którego przygotowania potrzebne są jedynie ziemniaki, sól, owoce, a w moim przypadku również twaróg.

  Można podać je jako słodkie śniadanie, pożywny obiad lub deser. Dopełnieniem ich smaku z pewnością będzie kleks z kwaśnej śmietany albo bułka tarta z odrobiną prawdziwego masła, posypana cukrem.

knedle ze śliwkami

Domowe Knedle ze Śliwkami - Lista Zakupów

600 g twarogu półtłustego lub tłustego

600 g ugotowanych ziemniaków

2 jajka

około 180-200 g mąki pszennej

około 700 – 900 g wydrylowanych śliwek 

1-2 łyżeczki cynamonu

cukier

knedle ze śliwkami

Jak przygotować knedle? Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków; można przygotować je również dzień wcześniej. Ważne, aby ziemniaki były dobrze ugotowane i w pełni przestudzone. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę, albo rozgnieć za pomocą dużego widelca.
  2. Następnie do przetartych ziemniaków dodaj twaróg i jajka. Wymieszaj składniki i dodaj przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
knedle ze śliwkami

3. W międzyczasie dokładnie umyj, osusz i wydryluj śliwki. Oprósz je cynamonem i posyp cukrem.

knedle

4. Gotowe ciasto podziel na małe kawałki. Ciasto lekko rozgnieć na dłoni, a na środku umieść wydrylowaną śliwkę. Zlep ciasto, formując kulkę i pozostaw na oprószonym mąka blacie.

knedle
knedle
  1. Kiedy knedle będą gotowe, w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle wrzucaj partiami i gotuj przez około 3-4 minuty po wypłynięciu.
knedle ze śliwkami

6. Gotowe knedle wyjmij łyżką cedzakową, odłóż na talerz i polej roztopionym masłem z bułka tartą. Możesz dodatkowo posypać je cukrem lub podawać ze świeżą śmietaną.

knedle ze śliwkami

  Mam nadzieję, że te domowe knedle ze śliwkami umilą Wam jesienne dni! To doskonały sposób na urozmaicenie obiadu, a ich smak z pewnością przypomni Wam o beztroskich chwilach dzieciństwa. Nie zapomnijcie podzielić się swoimi efektami w komentarzach!

knedle ze śliwkami

Po więcej pysznych i prostych przepisów zapraszam TUTAJ.

knedle ze śliwkami

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *