Kluseczki jogurtowe, czyli pomysł na kryzysowy obiad.
Jeśli jesteście fanami leniwych, to te szybkie jogurtowe kluseczki z pewnością przypadną Wam do gustu. To jeden z tych przepisów, który już niejednokrotnie uratował mnie przed buntem moich małych głodomorów. Warto wspomnieć, że ja sama jestem ich wielką fanką. Pamiętam, jak dzisiaj, jak przygotowywała je nam moja Mama, dlatego tym bardziej miło mi będzie, jeśli również i Wy poznacie ten przepis.
Te super szybkie kluseczki jogurtowe przygotujecie z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdą się w każdej domowej spiżarni. Potrzebujecie jedynie jogurtu, jajek i mąki pszennej.
Składniki na kluseczki jogurtowe:
1 duży jogurt grecki
2 jajka
ok. 300- 350 g mąki pszennej
szczypta soli
Kluseczki jogurtowe, przepis krok po kroku.
- Do miski przełóż jogurt grecki, wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, aż uzyskasz masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
- W międzyczasie, w średnim garnku zagotuj wodę. Jogurtowe kluski nakładaj za pomocą łyżeczki. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie dodatkową minutę. Pamiętaj, aby większe kluseczki gotować nieco dłużej.
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij kluseczki i przełóż na półmisek.
Najlepiej smakują podane z roztopionym masłem i posypane cukrem. A jeśli chcielibyście spróbować ich w wykwintnej wersji, to przygotujcie do nich domowy kogel mogel. Obiecuję Wam, że taki szybki obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim Waszym domownikom.
Składniki na domowy kogel mogel:
3 żółtka
125 ml śmietanki 30% lub 36%
125 ml mleka
30 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kogel mogel, przepis krok po kroku.
- Na początku wlej mleko i śmietankę do małego garnuszka. Dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania.
- Następnie, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej, utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.
- Nie przerywając mieszania, powoli wlewaj masę jajeczną cienkim strumieniem do garnka, w którym podgrzewała się mleczna śmietanka.
- Kontynuuj podgrzewanie na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
- Gotowy kogel mogel przelej do słoiczka lub sosjerki. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku, maksymalnie przez 3 dni.
Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe obiady dla całej rodziny znajdziesz TUTAJ.
Smacznego.
Ile oznacza duży jogurt grecki
Zazwyczaj duży jogurt grecki to 400 g 🤗
Przepis jest genialny 😀co można dodać do kluseczek żeby były same kluski już na słodko ?
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 możesz dodać 1 łyżkę cukru i np 1 łyżeczkę pasty waniliowej🤗