Jeśli również Wy jesteście miłośnikami drożdżówek, te z pewnością przypadną Wam do gustu. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe, połączone z sezonowym, lekko cierpkim rabarbarem i aksamitnym budyniem waniliowym — to połączenie jest po prostu idealne.
Nie dajcie się zwieść: mimo że wyglądają na skomplikowane, te bułeczki są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Gwarantuję Wam, że po przyrządzeniu własnych drożdżówek, żadne inne nie będą Wam smakować równie dobrze. Zapraszam na przepis!
Składniki na ciasto
120 ml ciepłego mleka
50 g cukru
1 op. suchych drożdży, albo 25 g świeżych drożdży
60 g masła
1 duże jajko
szczypta soli
280 g mąki pszennej
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem, przepis na ciasto
Na samym początku podgrzej mleko do 35 stopni. Do mleka dodaj drożdże i cukier. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Następnie w dużej misce za pomocą miksera ubij masło i jajko na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, sól i podrośnięty zaczyn. Miksuj ciasto hakami przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części.
Uformuj kuleczki, a za pomocą dna małej szklanki zrób wgłębienie.
Dodaj budyń i pokrojony rabarbar, posyp płatkami migdałowymi. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, z opcją grzania góra-dół. Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 20-25 minut.
Gotowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem waniliowym oprósz dodatkowymi płatkami migdałowymi i ewentualnie posyp cukrem pudrem.
Więcej pysznych i prostych przepisów, znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!