DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I BUDYNIEM, CZYLI SZYBSZA WERSJA KLASYCZNYCH JAGODZIANEK!

drożdżowe z jagodami

   Drożdżowe z jagodami – podobnie jak pewnie wielu z Was to właśnie na nie z utęsknieniem czekam przez cały rok. Leśne, soczyste jagody w połączeniu z drożdżowym ciastem najczęściej serwowane są jako klasyczne drożdżówki. Tym razem proponuję coś prostszego i szybszego – drożdżówki z jagodami i budyniem w formie zawijanych, rwanych bułeczek. To mniej czasochłonna wersja klasycznych jagodzianek, ale moim skromnym zdaniem równie smaczna. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu podzielicie moją opinię.

drożdżowe z jagodami i budyniem

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje!

 Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast, ale jak przygotować takie, które jest miękkie, puszyste, maślane i nie jest suche? Po wielu próbach chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na klasyczne ciasto drożdżowe na słodko. Takie ciasto z powodzeniem wykorzystać możecie nie tylko do klasycznego ciasta drożdżowego z maślaną kruszonką, ale również do różnych bułeczek i wszelkiego rodzaju drożdżówek.

drożdżowe z jagodami i budyniem

Ciasto Drożdżowe - Lista Zakupów

560 g mąki pszennej

240 ml ciepłego mleka

100 g cukru

115 g masła w temp. pokojowej

7 g suchych drożdży instant

2 duże jajka w temp. pokojowej

1/2 łyżeczki soli

drożdżowe z jagodami i budyniem

Jak Zrobić Ciasto Drożdżowe - Przepis Krok po Kroku

  1. Na początku w małej misce umieść drożdże, ciepłe mleko i cukier. Zaczyn przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 10 minut.
  2. Następnie w dużej misce ubij masło, dodaj jajka i szczyptę soli. Dodaj mąkę i przygotowany zaczyn. Za pomocą miksera z hakami wyrabiaj ciasto przez około 10 minut na średnich obrotach. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
  3. Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nadzienie i zwiń w długi wałek. Pokrój na kawałki i umieść w dużej brytfannie uprzednio wysmarowanej masłem. Nadziane bułki odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
  4. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyrośnięte bułeczki piecz przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Przenieś na kratkę i pozostaw do przestudzenia na 15 minut.
drożdżowe z jagodami i budyniem

Bułeczki Drożdżowe z Jagodami i Budyniem - Lista Zakupów

ok. 350 g jagód

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 opakowanie budyniu waniliowego

drożdżowe z jagodami i budyniem
  1. Leśne jagody umyj i osusz. Posyp cukrem i skrobią ziemniaczaną, co zapobiegnie puszczaniu soku podczas pieczenia.
  2. W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia.
drożdżowe z jagodami i budyniem

3. Budyń rozsmaruj na wyrośniętym i rozwałkowanym cieście, następnie wyłóż jagody. Zwiń według instrukcji powyżej.

drożdżowe z jagodami i budyniem
drożdżowe z jagodami i budyniem

4. Gotowe drożdżowe bułeczki z jagodami i budyniem posyp cukrem pudrem lub udekoruj kremem z serka mascarpone.

drożdżowe z jagodami i budyniem

Więcej smacznych i pysznych przepisów na szybkie desery znajdziesz TUTAJ.

drożdżowe z jagodami i budyniem

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *