Drożdżowe z jagodami – podobnie jak pewnie wielu z Was to właśnie na nie z utęsknieniem czekam przez cały rok. Leśne, soczyste jagody w połączeniu z drożdżowym ciastem najczęściej serwowane są jako klasyczne drożdżówki. Tym razem proponuję coś prostszego i szybszego – drożdżówki z jagodami i budyniem w formie zawijanych, rwanych bułeczek. To mniej czasochłonna wersja klasycznych jagodzianek, ale moim skromnym zdaniem równie smaczna. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu podzielicie moją opinię.
Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje!
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast, ale jak przygotować takie, które jest miękkie, puszyste, maślane i nie jest suche? Po wielu próbach chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na klasyczne ciasto drożdżowe na słodko. Takie ciasto z powodzeniem wykorzystać możecie nie tylko do klasycznego ciasta drożdżowego z maślaną kruszonką, ale również do różnych bułeczek i wszelkiego rodzaju drożdżówek.
Ciasto Drożdżowe - Lista Zakupów
560 g mąki pszennej
240 ml ciepłego mleka
100 g cukru
115 g masła w temp. pokojowej
7 g suchych drożdży instant
2 duże jajka w temp. pokojowej
1/2 łyżeczki soli
Jak Zrobić Ciasto Drożdżowe - Przepis Krok po Kroku
- Na początku w małej misce umieść drożdże, ciepłe mleko i cukier. Zaczyn przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 10 minut.
- Następnie w dużej misce ubij masło, dodaj jajka i szczyptę soli. Dodaj mąkę i przygotowany zaczyn. Za pomocą miksera z hakami wyrabiaj ciasto przez około 10 minut na średnich obrotach. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
- Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nadzienie i zwiń w długi wałek. Pokrój na kawałki i umieść w dużej brytfannie uprzednio wysmarowanej masłem. Nadziane bułki odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyrośnięte bułeczki piecz przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Przenieś na kratkę i pozostaw do przestudzenia na 15 minut.
Bułeczki Drożdżowe z Jagodami i Budyniem - Lista Zakupów
ok. 350 g jagód
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
- Leśne jagody umyj i osusz. Posyp cukrem i skrobią ziemniaczaną, co zapobiegnie puszczaniu soku podczas pieczenia.
- W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia.
3. Budyń rozsmaruj na wyrośniętym i rozwałkowanym cieście, następnie wyłóż jagody. Zwiń według instrukcji powyżej.
4. Gotowe drożdżowe bułeczki z jagodami i budyniem posyp cukrem pudrem lub udekoruj kremem z serka mascarpone.
Więcej smacznych i pysznych przepisów na szybkie desery znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!