Jeśli miałabym wybrać jeden ulubiony deser z dzieciństwa, to zdecydowanie byłby to ten. Od najmłodszych lat, właśnie drożdżowych racuchów z jabłkami, obficie posypanych cukrem pudrem, wyczekiwałam z siostrą z największą niecierpliwością. Nie będę wyjątkiem mówiąc, że to także ulubiony deser moich dzieci. Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami to deser, który budzi wspomnienia i rozpieszcza podniebienia.
Dlaczego warto wrócić do tego przepisu ?
Drożdżowe racuchy z jabłkami to prosta i bardzo smaczna propozycja deseru, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Złota, chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i słodka niespodzianka w postaci kawałków jabłka tworzą połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody. Najlepiej smakują obficie posypane cukrem pudrem, polane domowym sosem waniliowym lub podane z gałką lodów.
Na drożdżach, a może na zakwasie, wybór należy do Ciebie
Uwielbiam ten przepis również za jego elastyczność – w zależności od dostępnego czasu mogę go modyfikować. Posiadając zakwas, pamiętajcie, że możecie wykorzystać go również do innych domowych wypieków. Ostatnio częściej przygotowuję te racuchy na zakwasie niż na drożdżach. Czas oczekiwania dłuższy, ale zdecydowanie warto poczekać. Przepis, który dla Was przygotowałam, możecie zatem dostosować do własnych potrzeb. Jedno jest pewne – niezależnie, czy zrobicie je na drożdżach, czy na zakwasie, będą przepyszne.
Przepis, krok po kroku
Składniki:
(około 20 średnich racuchów)
25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
albo ok. 150 g czynnego zakwasu (pszenny albo żytni)
ok. 250 ml mleka
ok 400 g mąki pszennej
3 średnie jajka
2 łyżki cukru
3 -4 jabłka pokrojone w drobną kostkę
*Na drożdżach. Do miski przesyp, drożdże i postępuj zgodnie z poniższymi punktami.
**Zakwas. Do miski przelej aktywny zakwas. I postępuj zgodnie z poniższymi punktami.
-
Dodaj jajka, ciepłe mleko, mąkę i 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste i klejące.
-
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
*Na drożdżach. Ciasto powinno wyrastać przez około 1 -1,5 godziny.
**Na zakwasie. Ciasto powinno wyrastać przez około 2-4 godziny.
-
Przed końcem wyrastania ciasta, obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą drobną kostkę.
-
Przed samym smażeniem pokrojone w kostkę jabłka dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
-
Racuchy smaż na większej ilości oleju, rozgrzej go a po wyłożeniu ciasta na patelnie zmniejsz go, dzięki temu racuchy będą dobrze wysmażone w środku i chrupiące na zewnątrz.
-
Najlepiej smakują lekko ciepłe i obficie posypane cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami pokazują, że nie potrzeba skomplikowanych składników ani technik, aby cieszyć się wyśmienitym domowym deserem. To przepis, który łączy pokolenia i przypomina, że najlepsze chwile często wiążą się z najprostszymi rzeczami.
Smacznego!