Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale pierwsze pikniki i grille smakują najlepiej. Długo wyczekiwane ciepłe weekendy to idealna okazja, aby w gronie najbliższych cieszyć się dobrym jedzeniem i wspólnie spędzonym czasem.
Niezależnie od tego, czy preferujecie dania mięsne, czy jesteście bardziej wege, prawdziwe grillowanie musi być z burgerem! A co to za hamburger bez pysznej domowej bułki do burgerów. Miękkiej, puszystej i maślanej, suto obsypanej białym sezamem? Po wielu próbach dziele się z Wami najlepszym, dopieszczonym przepisem na domowe bułki do burgerów. Nie ma na co czekać, zapraszam na przepis!
Składniki
1 opakowanie suchych drożdży instant
400 g mąki pszennej
od 170 g do 210 g letniej wody
30 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 żółtko 20 g białego cukru 1 łyżeczka soli
Do posmarowania bułeczek
3 łyżki stopionego masła i 1 białko ubite z 2 łyżkami zimnej wody
biały sezam do posypania
Domowe bułki do burgerów, przepis krok po kroku
1. W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Przykryj je czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Delikatnie odgazuj je za pomocą dłoni i podziel na osiem równych części. Każdy kawałek uformuj w kulkę, delikatnie spłaszcz dłonią i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki posmaruj stopionym masłem i roztrzepanym białkiem. Posyp białym sezamem. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
4. Gotowe bułeczki przełóż na kratkę do przestudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe pieczywo, znajdziesz TUTAJ
Smacznego!