Crumble z jabłkami i śliwkami to prosty i szybki przepis, który rozgrzeje i umili Wam jesienne poranki lub popołudnia. Owoce pod kruszonką to klasyk, który zmienia się wraz z porami roku. Latem wspaniale smakuje z truskawkami albo brzoskwiniami, a jesienią z jabłkami, śliwkami lub gruszkami. Crumble można podawać w formie lżejszego deseru albo jako ciepłe śniadanie. Wybornie smakuje z kleksem jogurtu greckiego lub gałką ulubionych lodów.
Dlaczego warto przygotować crumble z jabłkami i śliwkami?
Crumble z jabłkami i śliwkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, które są pełne smaku i wartości odżywczych. Jabłka nadają słodyczy, a śliwki aromatu i lekkość, a całość, oprószona cynamonem i posypana maślaną kruszonką, zyskuje niepowtarzalny aromat. Uwieźcie mi, to połączenie sprawia, że to danie znika w oka mgnieniu! Warto podkreślić, że crumble przygotujesz w zaledwie w kilka chwil z łatwo dostępnych składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce.
Jak zrobić kruszonkę doskonałą?
Przygotowanie kruszonki jest banalnie proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Kluczem do udanej kruszonki jest połączenie mąki, masła, cukru i płatków owsianych, które dodają jej dodatkowej chrupkości.
Potrzebne składniki
80 g masła
25 g cukru białego
25 g cukru brązowego
60 g mąki pszennej
30 g płatków owsianych
szczypta soli
- Na początku w małym rondelku na niewielkim ogniu roztop masło. Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj płatki owsiane, cukier, szczyptę soli i wlej lekko przestudzone masło.
- Całość składników zagnieć, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Pamiętaj, że roztopione masło po chwili będzie twardnieć, więc nie przejmuj się, jeśli kruszonka na początku będzie wydawała się zbyt rzadka.
Składniki na crumble z jabłkami i śliwkami
3 jabłka
300 g śliwek
200 g płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka brązowego cukru
Kruszonka (przygotowana według powyższego przepisu)
Jak przygotować crumble - przepis krok po kroku
- Na wstępie nagrzej piekarnik do 180°C, opcja grzania góra-dół. Jabłka umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce umieść w naczyniu do pieczenia wcześniej wysmarowanym masłem, dodaj cynamon, brązowy cukier i płatki migdałowe, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
2. Następnie owoce oprósz równomiernie wcześniej przygotowaną kruszonką. Crumble z jabłkami i śliwkami piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż kruszonka będzie złocista, a owoce będą miękkie.
Owoce pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło z kleksem jogurtu lub gałką ulubionych lodów.
Mam nadzieję, że ten prosty i szybki przepis na crumble z jabłkami i śliwkami przypadnie Ci do gustu. To idealny sposób na rozkoszowanie się jesiennymi owocami! Więcej przepisów na ciasta i desery znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!