Ciasteczko z masłem orzechowym, tylko dla siebie?
Nie zawsze mamy czas i energię na przygotowanie dużej porcji ciastek. Dlatego warto mieć w zanadrzu przepis, który pozwoli zaspokoić chwilową ochotę na coś słodkiego, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Dzięki mojemu przepisowi w zaledwie 5 minut przygotujesz idealnie zbalansowane ciasteczko z masłem orzechowym. Brzmi kusząco ? To dopiero początek!
Oto lista składników, których potrzebujesz
Masło niesolone – choć masło orzechowe dominuje w tym przepisie, jedna łyżka zwykłego masła zrobi różnicę. Pamiętaj, by było ono miękkie i w temperaturze pokojowej.
Kremowe masło orzechowe – serce tego przepisu, gładkie i aromatyczne masło orzechowe – to klucz do sukcesu.
Brązowy cukier – nadaje ciastku miękkości i głębi smaku.
Żółtko jajka – struktura bez nadmiernej „jajeczności”. Reszta jajka? Wykorzystaj do innego wypieku!
Mąka uniwersalna – dla miękkości i spójności ciastka.
Ekstrakt z wanilii – klasyka, która dodaje wypiekom głębi.
Soda oczyszczona – niech Twoje ciastko rośnie do góry!
Sól – aby zbalansować smaki.
Perfekcyjne ciastko, pamiętaj o...
Jako że przepis jest na mniejszą porcję, precyzja jest kluczem. Dbaj o dokładność i przestrzeganie wskazówek, by cieszyć się idealnym ciastkiem.
Dokładnie odmierz składniki – pomocna będzie waga kuchenna, najlepiej cyfrowa. Odpowiednia temperatura składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu dobrze się ze sobą połączą. cieście.
Przepis na ciasteczko z masłem orzechowym
Składniki
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C z opcją góra -dół.
- W misce wymieszaj masło, masło orzechowe i cukier. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Dodaj żółtko i aromat waniliowy, połącz wszystkie składniki.
- Wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną, połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Uformuj jedną bardzo dużą kulkę, albo 2 średnie i umieść je na blasze do pieczenia.
- Lekko przygnieć ciasteczka ręką, tak aby minimalnie się spłaszczyły.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 11 minut.
- Czekaj do pełnego przestudzenia, gorące ciastka mogą się kruszyć, warto być cierpliwym i poczekać, aż całkowicie przestygną.
Twoja słodka chwila dla siebie jest na wyciągnięcie ręki! Wypróbuj ten przepis i podaruj sobie chwilę wytchnienia i najlepsze ciasteczko z masłem orzechowym. Smacznego!