CIASTECZKO Z MASŁEM ORZECHOWYM

ciasteczka przepisy

Ciasteczko z masłem orzechowym, tylko dla siebie?

Nie zawsze mamy czas i energię na przygotowanie dużej porcji ciastek. Dlatego warto mieć w zanadrzu przepis, który pozwoli zaspokoić chwilową ochotę na coś słodkiego, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Dzięki mojemu przepisowi w zaledwie 5 minut przygotujesz idealnie zbalansowane ciasteczko z masłem orzechowym. Brzmi kusząco ? To dopiero początek!

Oto lista składników, których potrzebujesz

Masło niesolone – choć masło orzechowe dominuje w tym przepisie, jedna łyżka zwykłego masła zrobi różnicę. Pamiętaj, by było ono miękkie i w temperaturze pokojowej.

Kremowe masło orzechowe – serce tego przepisu, gładkie i aromatyczne masło orzechowe – to klucz do sukcesu.

Brązowy cukier – nadaje ciastku miękkości i głębi smaku.

Żółtko jajka – struktura bez nadmiernej „jajeczności”. Reszta jajka? Wykorzystaj do innego wypieku!

Mąka uniwersalna – dla miękkości i spójności ciastka.

Ekstrakt z wanilii – klasyka, która dodaje wypiekom głębi.

Soda oczyszczona – niech Twoje ciastko rośnie do góry!

Sól – aby zbalansować smaki.

Ciastko z masłem orzechowym

Perfekcyjne ciastko, pamiętaj o...

Jako że przepis jest na mniejszą porcję, precyzja jest kluczem. Dbaj o dokładność i przestrzeganie wskazówek, by cieszyć się idealnym ciastkiem.

Dokładnie odmierz składniki – pomocna będzie waga kuchenna, najlepiej cyfrowa. Odpowiednia temperatura składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu dobrze się ze sobą połączą. cieście.

Przepis na ciasteczko z masłem orzechowym

Składniki

3 łyżki masła orzechowego

1 łyżka masła w temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 żółtko

3 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C z opcją góra -dół.
  2. W misce wymieszaj masło, masło orzechowe i cukier. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
  3. Dodaj żółtko i aromat waniliowy, połącz wszystkie składniki.
  4. Wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną, połącz ze sobą wszystkie składniki.
  5. Uformuj jedną bardzo dużą kulkę, albo 2 średnie i umieść je na blasze do pieczenia.
  6. Lekko przygnieć ciasteczka ręką, tak aby minimalnie się spłaszczyły.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 11 minut.
  8. Czekaj do pełnego przestudzenia, gorące ciastka mogą się kruszyć, warto być cierpliwym i poczekać, aż całkowicie przestygną.
ciastko z masłem orzechowym

Twoja słodka chwila dla siebie jest na wyciągnięcie ręki! Wypróbuj ten przepis i podaruj sobie chwilę wytchnienia i najlepsze ciasteczko z masłem orzechowym. Smacznego! 

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *