BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I OWSIANĄ KRUSZONKĄ

bułeczki drożdżowe z jabłkami

  Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką to jeden z moich ulubionych jesiennych wypieków. Rozchodzący się po całym domu zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, jabłek i cynamonu sprawia, że z jeszcze większą przyjemnością spędzam popołudnia w kuchni. Te jesienne bułeczki to idealna propozycja na rozgrzewające śniadanie, podwieczorek czy po prostu chwilę przyjemności w deszczowy dzień.

bułeczki drożdżowe z jabłkami

Dlaczego warto przygotować domowe drożdżowe bułeczki?

  Obok cynamonowych bułeczek, te z jabłkami to ulubiony przysmak całej mojej rodziny. Jeśli Wasze dzieci również uwielbiają wszelkiego rodzaju drożdżówki, ta propozycja z pewnością przypadnie im do gustu! Przygotowanie tych bułeczek jest proste i wcale nie tak czasochłonne, jak się wydaje, a radość z ich jedzenia jest ogromna!

bułeczki drożdżowe z jabłkami

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje!

  Chyba każdy się ze mną zgodzi, że ciasto drożdżowe to klasyka w każdej kuchni. Choć jego przygotowanie wcale nie jest trudne, znalezienie idealnego przepisu bywa wyzwaniem. Poniższy przepis z pewnością Was nie zawiedzie; został sprawdzony przeze mnie kilkadziesiąt razy i ani razu nie zawiódł! Jestem przekonana, że w Waszym przypadku będzie podobnie.

bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z jabłkami - Lista Zakupów

Ciasto drożdżowe

280 g maki pszennej 

120 ml ciepłego mleka

50 g cukru

1 opakowanie suchych drożdży (lub 25 g świeżych)

60 g masła

1 duże jajko

szczypta soli

 

Farsz do bułeczek

2-3 kwaśne jabłka

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru

 

Kruszonka owsiana 

60 g masła

15 g cukru białego

15 g cukru brązowego

40 g mąki pszennej

25 g płatków owsianych

  • szczypta soli
bułeczki drożdżowe z jabłkami

Przepis na drożdżowe bułki z jabłkami, krok po kroku

  1. Przygotowanie zaczynu i ciasta: Na samym początku podgrzej mleko do około 35 stopni. Kolejno do ciepłego mleka dodaj drożdże i cukier. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
bułeczki drożdżowe z jabłkami

2. Kolejno rozpuść i ostudź masło dodaj przesianą mąkę, sól do podrośniętego zaczyn drożdżowego. Miksuj ciasto hakami przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

bułeczki drożdżowe

3. Przygotuj jabłka i kruszonkę: Obierz jabłka, pokrój je w kostkę, a następnie posyp cynamonem i cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozpuszczając masło na wolnym ogniu, a następnie przesiewając mąkę, dodając cukier, płatki owsiane i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

bułki drożdżowe

4. Formuj bułeczki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Uformuj kuleczki, dociśnij szklanką, albo kieliszkiem, a następnie na środku każdej umieść pokrojone jabłka i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

bułeczki drożdżowe z jabłkami

5. Pieczenie: W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (opcja grzania góra-dół). Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-25 minut, aż będą złociste.

bułeczki drożdżowe z jabłkami

  Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub kubkiem ulubionej herbaty. Te jesienne bułeczki z jabłkami i cynamonową kruszonką z pewnością umilą Wam każdy jesienny dzień. Nie tylko smakują wspaniale, ale także wypełniają dom pięknym zapachem, który przyciąga wszystkich domowników. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a po upieczeniu podzielcie się swoimi efektami w komentarzach!

bułeczki z jabłkami

Więcej pysznych domowych wypieków znajdziesz TUTAJ.

drożdżowe bułki z jabłkami

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *