Brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką to jeden z najprostszych i najbardziej uniwersalnych przepisów, który obecny jest w moim domu przez cały rok. Zapiekane owoce pod kruszonką stanowią nie tylko doskonałą propozycję na leniwe niedzielne śniadania, ale są również szybkim i zdrowym deserem, który z pewnością zadowoli wszystkich dbających o linię.
Wczesną wiosną, kiedy dostęp do świeżych sezonowych owoców może być ograniczony, polecam wypróbować ten deser właśnie z brzoskwiniami. Latem doskonale komponuje się z truskawkami i rabarbarem, a jesienią – ze śliwkami lub jabłkami.
Jeśli chodzi kruszonkę, to w tym przepisie najbardziej smakuje mi z płatkami owsianymi, które nadają jej dodatkowej chrupkości. A dla wszystkich tych, którzy szukają opcji bezglutenowej, polecam przygotowanie jej na bazie mąki migdałowej.
Składniki:
4 miękkie brzoskwinie
kruszonka
60 g masła
25 g cukru białego
25 g cukru brązowego
40 g mąki pszennej
25 g płatków owsianych
szczypta soli
Zapiekane brzoskwinie pod owsianą kruszonką, przepis krok po kroku
- Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół.
- Następnie brzoskwinie pokrój na kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Mąkę, płatki owsiane, cukier, sól i roztopione masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Brzoskwinie posyp wcześniej przygotowaną owsianką.
- Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, do momentu zarumienienia się kruszonki.
Najlepiej smakują podane na ciepło z kulką ulubionych lodów albo kleksem z jogurtu greckiego.
Więcej pysznych i prostych przepisów, znajdziesz TUTAJ.
Smacznego.