Bananowe babeczki to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Stanowią świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, nie tylko ratując te owoce przed zmarnowaniem, ale także zapewniając ulubioną przekąskę moim dzieciom. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu.
Głównym składnikiem tych muffinek są dojrzałe banany, które zapewniają im tym wyjątkowy smak i wilgotność.
Dlatego, jeśli natraficie na dojrzałe banany w sklepie, nie wahajcie się, przygarnijcie je i zróbcie z nich te bananowe muffinki, albo ten pyszny chlebek bananowy.
Jak już wspominałam, te muffinki to jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci i jednocześnie jeden z najlepszych przepisów na muffinki, jakie kiedykolwiek wypróbowałam. Zwykle przygotowuję podwójną porcję, ponieważ znikają one błyskawicznie. Dodatek orzechów, kawałków czekolady, żurawiny lub innych ulubionych bakalii tylko wzbogaci ich smak.
Dojrzałe banany dokładnie rozgniatamy za pomocą rózgi kuchennej na gładkie puree.
Do masy dodajemy roztopione masło.
Masę przekładamy do papilotek, pamiętając o zachowaniu odstępów. Dzięki temu zabiegowi, babeczki wyrosną równomiernie.
Składniki
(Porcja na 12-14 muffinek)
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże, albo 4 średnie dojrzałe banany
85 g masła
80 g cukru trzcinowego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 ml mleka
Przepis, krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 220°C, używając funkcji grzania góra-dół.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową do średniej miski.
- W dużej misce, przy użyciu trzepaczki kuchennej, dojrzałe banany rozgnieć na gładkie puree.
- Dodaj do nich rozpuszczone masło (ciepłe, ale nie gorące), cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko w temperaturze pokojowej, dokładnie mieszając składniki.
- Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając do połączenia się składników, starając się nie mieszać ciasta zbyt długo.
- Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Układaj co drugą papilotkę, aby muffinki rosły równomiernie.
- Piecz w temperaturze 220°C przez 5 minut, a następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz dalej przez 7-9 minut.
- Wyjmij muffinki z piekarnika i zostaw je na 5 minut w formie, po czym przenieś na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Muffinki zachowają świeżość w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a w lodówce można je przechowywać do tygodnia.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Przygotujcie się na pochlebne opinie – te bananowe muffinki to prawdziwy hit.
Czym moge zastapic cukier i w jakiej ilosci? Czy moge calkiem pominac cukier w przepisie?
Możesz zastąpić np. ksylitolem. Możesz również całkowicie go pominąć. Jego brak nie powinien wpłynąć negatywnie na strukturę babeczek. Pozdrawiam serdecznie, Karolina