BANANOWE BABECZKI, KTÓRE ZACHWYCĄ KAŻDEGO!

bananowe babeczki

  Bananowe babeczki to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Stanowią świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, nie tylko ratując te owoce przed zmarnowaniem, ale także zapewniając ulubioną przekąskę moim dzieciom. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu.

bananowe babeczki

Głównym składnikiem tych muffinek są dojrzałe banany, które zapewniają im tym wyjątkowy smak i wilgotność.

bananowe babeczki

Dlatego, jeśli natraficie na dojrzałe banany w sklepie, nie wahajcie się, przygarnijcie je i zróbcie z nich te bananowe muffinki, albo ten pyszny chlebek bananowy.

bananowe babeczki

Jak już wspominałam, te muffinki to jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci i jednocześnie jeden z najlepszych przepisów na muffinki, jakie kiedykolwiek wypróbowałam. Zwykle przygotowuję podwójną porcję, ponieważ znikają one błyskawicznie. Dodatek orzechów, kawałków czekolady, żurawiny lub innych ulubionych bakalii tylko wzbogaci ich smak.

bananowe babeczki

Dojrzałe banany dokładnie rozgniatamy za pomocą rózgi kuchennej na gładkie puree.

bananowe babeczki

Do masy dodajemy roztopione masło. 

bananowe babeczki

Masę przekładamy do papilotek, pamiętając o zachowaniu odstępów. Dzięki temu zabiegowi, babeczki wyrosną równomiernie. 

babeczki bananowe

Składniki

(Porcja na 12-14 muffinek)

190g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 duże, albo 4 średnie dojrzałe banany

85 g masła

80 g cukru trzcinowego

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

30 ml mleka

bananowe babeczki

Przepis, krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C, używając funkcji grzania góra-dół.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową do średniej miski.
  3. W dużej misce, przy użyciu trzepaczki kuchennej, dojrzałe banany rozgnieć na gładkie puree.
  4. Dodaj do nich rozpuszczone masło (ciepłe, ale nie gorące), cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko w temperaturze pokojowej, dokładnie mieszając składniki.
  5. Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając do połączenia się składników, starając się nie mieszać ciasta zbyt długo.
  6. Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Układaj co drugą papilotkę, aby muffinki rosły równomiernie.
  7. Piecz w temperaturze 220°C przez 5 minut, a następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz dalej przez 7-9 minut.
  8. Wyjmij muffinki z piekarnika i zostaw je na 5 minut w formie, po czym przenieś na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  9. Muffinki zachowają świeżość w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a w lodówce można je przechowywać do tygodnia.
bananowe babeczki

Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Przygotujcie się na pochlebne opinie – te bananowe muffinki to prawdziwy hit.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
2 komentarze
15/04/2024

Czym moge zastapic cukier i w jakiej ilosci? Czy moge calkiem pominac cukier w przepisie?

17/04/2024

Możesz zastąpić np. ksylitolem. Możesz również całkowicie go pominąć. Jego brak nie powinien wpłynąć negatywnie na strukturę babeczek. Pozdrawiam serdecznie, Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *