Są dni, gdy na przygotowanie obiadu mam dosłownie kilka chwil. W takich momentach najczęściej myślę o daniu z makaronem lub ekspresowych jogurtowych kluseczkach, na które znajdziecie przepis TUTAJ.
Jednak co z tym makaronem?
Na co dzień staram się bazować na produktach sezonowych, a skoro sezon na szparagi właśnie trwa, mam dla Was przepis na najpyszniejszy makaron w sosie cytrynowym. Delikatny, orzeźwiający i niezwykle kremowy – ten makaron po prostu trzeba zrobić.
Składniki
500 g makaronu spagetti
250 g szparagów
1 cytryna
ok 50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
125 ml śmietany 30%
150 g parmezanu
garść listków bazylii
pieprz i sól do smaku
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym, przepis krok po kroku
- Makaron gotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedź go, zachowując 3/4 szklanki wody po ugotowaniu.
- W międzyczasie na patelni lub w garnku podgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cienko pokrojone szparagi, dopraw solą i lekko podsmaż. Dodaj posiekany czosnek, skórkę otartą z 1/2 cytryny i śmietankę. Wszystkie składniki gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 minutę, aż staną się aromatyczne. Zdejmij z ognia i odstaw, aż makaron będzie gotowy.
- Następnie dodaj ugotowany makaron, pocięte listki bazylii i postaw na średnim ogniu. Wyciśnij sok z 1 cytryny, dodaj świeżo starty parmezan oraz wodę po gotowaniu makaronu. Gotuj, energicznie mieszając i w razie potrzeby podlewając większą ilością wody. Krem po około 1 minucie powinien być delikatny i bardzo kremowy. Spróbuj, dopraw większą ilością soli i pieprzem.
4. Przełóż do miseczek, udekoruj parmezanem, skórką z cytryny i listkami bazylii.
Mam nadzieję, że ten szybki i bardzo wiosenny makaron ze szparagami w aksamitnym sosie cytrynowym przypadnie Wam do gustu. A po więcej pysznych, prostych i szybkich przepisów na obiady dla całej rodziny, zapraszam Was TUTAJ.
Smacznego!