Maj to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku. Nie tylko ze względu na to, że wtedy obchodzę swoje urodziny, ale również dlatego, że na lokalnych bazarkach zaczynają pojawiać się tak długo wyczekiwane sezonowe warzywa i owoce, z których dosłownie w mgnieniu oka można przygotować pyszny obiad albo deser.
Z tej okazji przygotowałam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na wiosenną sałatkę z młodymi ziemniakami, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla lub lekki lunch.
Składniki na sałatkę z młodymi ziemniakami
500 g młodych małych ziemniaczków
1 czerwona cebula
100 g sera greckiego, fety albo owczego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
posiekany koperek i natka pietruszki
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Sałatka z młodymi ziemniakami, przepis krok po kroku.
Młode ziemniaczki umyj i ugotuj w mundurkach w delikatnie osolonej wodzie. Gotowe lekko ostudź i pokrój na grube plastry, ćwiartki albo połówki. Przełóż do miski albo na półmisek.
Czerwoną cebulkę pokrój na cieniutkie pióra. Posyp nią ziemniaki, oprósz serem greckim, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek.
Na samym końcu posyp kaparami, natką pietruszki i posiekanym koprem. Przed podaniem dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Więcej pysznych przepisów na szybkie i proste obiady znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!