RWANY CHLEBEK CZOSNKOWO – ZIOŁOWY, IDELANY NA WIOSENNY PIKNIK

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy

   Z nadejściem wiosny, gdy dni stają się dłuższe, a słońce przyjemnie ogrzewa nasze twarze, spędzanie czasu na świeżym powietrzu staje się ogromną przyjemnością. Pierwsze wiosenne pikniki w gronie najbliższych to idealna okazja, aby cieszyć się piękną pogodą i dobrym jedzeniem. I właśnie na takie okazje przygotowałam dla Was prosty przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy, który doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas zbliżającej się majówki.

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Składniki na ciasto:

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

3/4 szklanki (180ml) ciepłego mleka

50 g masła w temperaturze pokojowej

1 duże jajko

2 i 1/3 szklanki (290 g) pszennej mąki

szczypta soli

1 łyżka świeżo pociętego rozmarynu (albo 2 łyżeczki suchego)

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Składniki na nadzienie:

5 łyżek (70g) bardzo miękkiego masła

1 łyżka świeżo pociętego rozmarynu (albo 2 łyżki suszonego)

1 łyżka świeżo ciętej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki (95g) startego sera parmezan, mozarella, cheddar albo innego ulubionego żółtego sera

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy, przepis krok po kroku

  1. Zaczyn: Drożdże i cukier umieść w misce. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, około 43°C. Wlej ciepłe mleko do drożdży. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, a następnie przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
  2. Przygotowanie ciasta: Po tym czasie, do zaczynu dodaj masło, jajko, mąkę, sól i świeżo pocięty rozmaryn. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka na niskich obrotach przez około 8 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno nadal być miękkie.
rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

3.  Pierwsze wyrastanie: Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 60-90 minutach, powinno podwoić swoją objętość.

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

4.  Nadzienie: Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie i natłuść małą keksówkę (23 x 13 cm). W miseczce wymieszaj miękkie masło, rozmaryn, pietruszkę, czosnek i sól. Jeśli masło jest wystarczająco miękkie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

5.  Złóż chleb: Uderz gotowe ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieść je na blacie lekko posypanym mąką. Podziel na 12 równych kawałków. Każdy z kawałków lekko spłaszcz za pomocą dłoni i rozwałkuj na koło około 10 cm.

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

   Następnie na każdym kawałku ciasta rozprowadź 1-2 łyżeczki nadzienia. Dodatkowo, każdy kawałek posyp 1 łyżką startego sera. Ciasto złóż na pół i ułóż w przygotowanej formie do pieczenia, zaokrągloną stroną do góry.

rwany chleb czosnkowo -ziołowy
  1. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180°C z funkcją pieczenia góra-dół.
  2. Kiedy ciasto podrosło, wstaw je do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Jeśli zauważysz, że góra zbyt szybko brązowieje, przykryj ją folią aluminiową. Gotowy chlebek wyjmij z piekarnika i umieść na kratce do studzenia.

   Przez pierwsze 10 minut po wyjęciu pozostaw go w formie, a następnie wyjmij z formy i podawaj na ciepło. Chlebek przechowuj w temperaturze pokojowej maksymalnie 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Aby odświeżyć chlebek, umieść go w nagrzanym do 150°C piekarniku i podgrzej przez 10 minut.

rwany chlebek czosnkowo - ziołowy

   Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy idealnie komponuje się z sałatkami, grillowanymi warzywami czy mięsami, a jego łatwość podziału na mniejsze kawałki sprawia, że jest wyjątkowo praktyczny w piknikowych warunkach.

rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Po więcej pysznych piknikowych przekąsek, zapraszam TUTAJ

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *