Kruche maślane ciasteczka, to deser, któremu nie jestem wstanie się oprzeć. A co gdyby tą klasyczną recepturę lekko wzbogacić ? Dodatek pokruszonych pistacji i świeżo otartej skórki z pomarańczy zamienia te klasyczne kruche maślane ciasteczka w wyborny, przepyszny deser. Nie muszę, chyba wspominać, że tworzą one idealny duet z popołudniową kawką.
Składniki:
150 g posiekanych pistacji
skórka otarta z połowy pomarańczy
140 g masła
40 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
225 g mąki pszennej
2 łyżki zimnego mleka
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, poza mlekiem.
Kruche maślane ciasteczka z pistacjami, przepis krok po kroku.
- Na początku masło i cukier puder umieść w misie miksera i utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodaj ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie utrzyj.
- Następnie wsyp mąkę pszenną i utrzyj do połączenia składników. Na koniec dodaj posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki zimnego mleka. Połącz wszystkie składniki.
- Blat oprósz mąką i uformuj ciasto w wałek o długości około 30 cm i grubości ok 4 cm. Następnie ciasto owiń szczelnie papierem do pieczenia i schłódź w lodówce przez minimum 2 godziny.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół.
- Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odwiń z papieru. Ostrym nożem pokrój na plasterki o grubości około 8 mm. Ciasteczka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 10 -15 minut, do zarumienienia się brzegów ciasteczek.
- Wyjmij z piekarnika i przełóż ciasteczka na kratkę do studzenia.
Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe desery znajdziesz TUTAJ.