Wielkanoc to czas, gdy nasze domy wypełniają się zapachem świeżo pieczonych ciast. Wśród nich, mazurek wielkanocny zajmuje szczególne miejsce, będąc nie tylko tradycyjnym, ale i niezwykle dekoracyjnym elementem świątecznego stołu.
Dzisiaj, pragnę podzielić się z Wami przepisem na mazurek z kremem cytrynowym, który, dzięki swojej niepowtarzalnej kombinacji smaków, z pewnością zachwyci Waszych gości.
Składniki:
175 gram mąki pszennej
50 gram cukru pudru
100 gram zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 żółtko
Przepis na krem cytrynowy znajdziesz TUTAJ.
Mazurek wielkanocny, przepis krok po kroku
- Na początku do dużej miski przesiej mąkę i dodaj zimne masło podzielone na mniejsze kawałki. Wbij jedno zółtko, cukier puder i łyżkę gęstej śmietany. Wszystkie składniki szybko zagnieć.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, przełóż na papier do pieczenia i ułóż na tortownicy. Górę od tortownicy dociśnij, tak aby powstało koło. Z reszty ciasta uformuj mały wałeczek i ułóż go dookoła ciasta, przyklej do zewnętrznej krawędzi i dociśnij widelcem tworząc charakterystyczny wzorek.
- Następnie ciasto ponownie przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją grzania góra -dół.
- Przed samym pieczeniem spód ciasta nakłuj widelcem i piecz przez około 15-20 minut, do momentu lekkiego zbrązowienia.
- Kiedy mazurek ma jasnobrązowy kolor, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Na koniec na wierzch mazurka wyłóż domowy lemon curd, ozdób jadalnymi kwiatami albo płatkami migdałów.
Niech ten świąteczny czas wypełni Wasze domy radością, a wspólne chwile spędzone przy stole pozostaną niezapomniane.
Smacznego!