KREM LEMON CURD, JAK PRZYGOTOWAĆ GO W DOMU?

krem lemon curd

  Święta nadchodzą wielkimi krokami, co oznacza, że na blogu pojawi się kilka wyjątkowych przepisów, idealnych na wielkanocny stół. Domowy Lemon Curd zajmuje w tym zestawieniu miejsce honorowe, ze względu na swoją wszechstronność. 

 Idealnie komponuje się z kruchymi mazurkami, sernikami czy maślanymi ciasteczkami. Tworzy również zgrany duet z bezą, waniliowymi muffinkami, albo jako alternatywa do klasycznej konfitury. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście tego cytrynowego kremu, koniecznie musicie to nadrobić.

krem lemon curd

  Krem Lemon Curd to brytyjska klasyka deserowa. Najczęściej przyrządzany jest z owoców cytrusowych, największą popularnością cieszy się jednak wersja cytrynowa. Do jego stworzenia potrzebujemy tylko kilka składników: żółtek, cukru, masła, soku z cytryny oraz skórki. Tradycyjnie, w XIX i XX wieku, Lemon Curd podawany był z chlebem lub bułeczkami scones do popołudniowej herbaty.

Najczęstsze pytania i wątpliwości

  • Czy istnieje możliwość zastąpienia świeżego soku z cytryny jego kupnym odpowiednikiem?

  Nie ma przeciwskazań do użycia soku ze sklepu, jednak świeży sok z cytryny zapewni wyraźnie lepszy smak. Co więcej, sok z dojrzałych cytryn będzie słodszy i mniej kwaskowy.

  • Czy mogę użyć domowego Lemon curd jako nadzienia do tarty lub sernika?

  Absolutnie tak! Lemon curd doskonale nadaje się nie tylko jako nadzienie do tart czy serników, ale świetnie sprawdzi się także w muffinkach, maślanych ciasteczkach czy jako alternatywa dla dżemu.

  • Czy dopuszczalne jest podwojenie ilości składników w przepisie?

  Tak, możecie z łatwością podwoić składniki. Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku Lemon curd będzie potrzebował nieco więcej czasu na zgęstnienie.

  • W jaki sposób najlepiej przechowywać Lemon curd?

  Najlepiej przechowujcie Lemon curd w szklanym słoiku, który został wcześniej wyparzony, i trzymajcie go w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Możliwe jest również zamrożenie Lemon curd, który zachowa swoje właściwości nawet do 6 miesięcy.

krem lemon curd

Poniżej znajdziecie moją sprawdzoną recepturę na ten wspaniały domowy lemon curd, który z pewnością ubarwi wasze wielkanocne wypieki.

Składniki

2 duże jajka

2 żółtka

140 g białego cukru

Sok z 2 dużych cytryn

Skórka otarta z 2 cytryn

80 g masła, pokrojonego na małe kawałki

krem lemon curd

Krem Lemon Curd, przepis krok po kroku

  1. Najpierw przygotuj cytryny, najlepsze będą te ekologiczne i niewoskowane. Wyparz je i oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Otrzyj skórkę z cytryny i przełóż do małej miseczki.
  2. Następnie, w małym, ale nieprzywierającym garnku, za pomocą rózgi kuchennej ubij jajka, żółtka i cukier. Przez cały czas mieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Umieść garnuszek na kuchence, ustaw minimalny ogień i cały czas mieszaj.
  4. Do masy dodaj masło (w temperaturze pokojowej) i sok z 2 cytryn, kontynuując mieszanie aż do momentu, kiedy krem zgęstnieje i zacznie wrzeć.
  5. Gdy tylko Lemon curd zacznie wrzeć, natychmiast zdejmijcie go z ognia, aby zapobiec ścięciu się kremu.
  6. Na sam koniec wmieszaj otartą skórkę z cytryny, dokładnie łącząc ją ze wszystkimi składnikami.

Jeśli w Lemon curd pojawią się jakiekolwiek grudki, możesz przecedzić go przez sitko, co pozwoli uzyskać idealnie gładką konsystencję.

naleśniki z serem ricotta

A przepis na te pyszne wiosenne naleśniki z serem ricotta i lemon curd, znajdziesz TUTAJ

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *