Czy jest coś lepszego niż rozpoczęcie dnia od świeżo upieczonych, domowych bułeczek? Myślę, że nie. Dlatego dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem, który potrafi zamienić każdy poranek w małe święto.
Te proste bułeczki śniadaniowe są nie tylko puszyste i aromatyczne, ale przede wszystkim łatwe do przygotowania.
Bułeczki śniadaniowe
Idealnie komponują się z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, miód czy plasterki ulubionego sera, tworząc wymarzony duet z poranną kawą czy herbatą.
Warto dodać, że idealnie sprawdzą się również do dziecięcej śniadaniówki, a połączenie ich z ulubionymi dziecięcymi dodatkami z pewnością przyniesie uśmiech na twarzy naszych pociech.
Składniki
370 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
375 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant / 20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
50 g roztopionego masła
70 g płatków owsianych
Bułeczki śniadaniowe, przepis krok po kroku
- Przygotuj zaczyn. W dużej misce rozkrusz albo przesyp drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 125 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W międzyczasie w małym rondelku rozpuść masło.
- Do przygotowanego rozczynu dodaj przesianą mąkę pszenną i orkiszową, resztę wody, roztopione masło, łyżkę soli i płatki owsiane. Wyrabiaj za pomocą miksera albo ręcznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
- W międzyczasie nastaw piekarnik i nagrzej go do temperatury 220 stopni z opcją grzania góra-dół.
- Po wyznaczonym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto podziel na 10-12 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę. Środek bułki możesz naciąć i posypać płatkami owsianymi.
- Bułeczki przenieś na blachę do pieczenia i piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 12-18 minut. Kiedy bułeczki będą rumiane, wyjmij je i przełóż na kratkę do studzenia.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, dżemem, domową konfiturą, serami albo samym masłem.
Te śniadaniowe bułeczki nie tylko wypełnią wasz dom cudownym aromatem, ale również zagwarantują dobry start na cały dzień.
Mam nadzieję, że powyższy przepis przypadnie wam do gustu. A po więcej pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe wypieki zapraszam TUTAJ.
Smacznego!
Jakie wartości/typ mąki użyłaś w tym przepisie? 😊
Dzień dobry Marysiu 🙂
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale dopiero zauważyłam Twój komentarz. Użyłam zwykłej mąki pszennej, tortowa, albo taka do pierogów, do pizzy. Możesz użyć również mąki pszennej chlebowej, nie zmieniając proporcji podanych w przepisie. Pięknego dnia :*