Domowa granola z migdałami to przepis, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Połączenie chrupiących płatków owsianych z ulubionymi orzechami, nasionami i suszonymi owocami. Dodatkowo, syrop klonowy, masło kokosowe, z nutą cynamonu, sprawia, że ta granola jest nie tylko pyszna, ale i bardzo aromatyczna.
W związku z tym, przygotowanie własnej granoli w domu to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, które nie zawsze spełniają nasze oczekiwania pod względem jakości. Przygotujesz ją w oka mgnieniu, a dodatkowo będziesz miał 100% pewność co do jej składu.
Składniki:
215 g płatków owsianych tradycyjnych
100 g suszonej niesłodzonej żurawiny
80 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
120 ml syropu klonowego
60 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Domowa granola z migdałami – przepis, krok po kroku.
- Rozgrzej piekarnik na 150 stopni, z opcją grzania góra-dół.
- W misce wymieszaj płatki owsiane, migdały, żurawinę, cynamon, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
- W garnuszku rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z syropem klonowym.
- Dodaj rozpuszczony syrop klonowy i olej do suchych składników i dobrze wymieszaj.
- Równomiernie przełóż na blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 45 minut, mieszając co 15 minut.
- Pozwól granoli, kompletnie ostygnąć, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupka.
Orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone morele, liofilizowane owoce, a może wiórki kokosowe? Wybór, należy wyłącznie do Ciebie!
Bez wątpienia, taka domowa chrupiąca granola, podana z naturalnym jogurtem to wspaniałe rozpoczęcie dnia. Więcej inspiracji na pyszne śniadania, znajdziesz TUTAJ.