CIASTO DROŻDŻOWE, PRZEPIS IDEALNY

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to klasyk wśród domowych wypieków. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na drożdżowe ciasto, które zachwyca swoją miękkością i maślanym aromatem.

ciasto drożdżowe

Składniki:

1 opakowanie suchych drożdży albo 20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru białego

180ml mleka w temp. ok. 40 stopni

60g niesolonego masła, w temp. pokojowej

1 duże jajko

290g mąki pszennej tortowej, plus trochę do podyspania

1 łyżeczka soli

2/3 opakowania Nutelli (350 g)

1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

cukier puder do posypania

ciasto drożdżowe

Choć przygotowanie drożdżowego ciasta może wydawać się wyzwaniem, to zastosowanie tych kilku prostych zasad pozwala osiągnąć spektakularny efekt. To dzięki nim, Wasze drożdżowe ciasto, zawsze będzie idealnie miękkie i aromatyczne.

ciasto drożdżowe

Sposób przygotowania:

Rozczyn: 

W dużej misce umieść drożdże, cukier i podgrzane do około 40 stopni mleko. Miskę przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Mieszanie składników: 

Do ciasta dodaj masło w temperaturze pokojowej, jajko, przesianą mąkę i sól. Ciasto wyrabiaj mikserem za pomocą haków, albo ręcznie, przez około 3 minuty. Ciasto będzie delikatne. Jeśli okaże się zbyt lejące, delikatnie dosyp trochę mąki – nie więcej niż 1-3 łyżki.

ciasto drożdżowe

Wyrastanie: 

Ponownie przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Proces ten zajmie około 60-90 minut. Aby przyspieszyć wyrastanie ciasta, możesz umieścić je w piekarniku nagrzanym do 30 stopni.

Formowanie i pieczenie: 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę, formujemy wg upodobania i pozostawiamy na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie dodajemy ulubione dodatki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez czas podany w konkretnym przepisie.

ciasto drożdżowe

W nawiązaniu do powyższego przepisu, zamieszczam kilka inspiracji, jak można wykorzystać przepis na drożdżowe ciasto:

Niech ten przepis stanie się Waszym punktem wyjścia do kulinarnych eksperymentów.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
2 komentarze
21/02/2024

Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Świetny artykuł. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, aby poczytać nowe artykuły.

22/02/2024

Bardzo się cieszę, że artykuł Ci się spodobał. Mam nadzieję, że w kolejnych artykułach również znajdziesz wartościowe informacje. Życzę Ci pięknego dnia i do usłyszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *