JAJKO PIECZONE W AWOKADO, POMYSŁ NA SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

Czy również i Wam bliskie są poranki, podczas których każda minuta jest na wagę złota? A śniadanie często sprowadza się do szybkiego kęsa w biegu… A gdybym powiedziała Ci, że istnieje śniadanie idealne. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, ale także niezwykle zdrowe i smaczne? Co więcej, możesz je przyrządzić w tzw. międzyczasie. 

Zapiekane awokado z jajkiem to połączenie, które nie tylko na długo zaspokoi Twój głód, ale także dostarczy Ci energii na cały dzień. Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to idealna propozycja również dla tych, którzy z utęsknieniem czekają na wiosnę i szukają lekkich, odżywczych pomysłów na szybkie śniadanie.

To śniadanie odmieni Twój poranek!

Jeśli chodzi zaś o samo awokado to od lat zajmuje ono stałe miejsce na mojej liście zakupów. Cenię je nie tylko za to, że stanowi prawdziwe superfoods – obfitujące w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały – ale również za to, że jest ulubieńcem moich dzieci. Jak każda mama wie, niełatwo jest znaleźć tak zdrowe i jednocześnie lubiane przez dzieci produkty. Łącząc awokado z jajkami z wolnego wybiegu, zapewniamy sobie i naszym najbliższym porcję energii, która pozwoli nam cieszyć się uczuciem sytości aż do lunchu.

Dlaczego warto przygotować to zapiekane awokado z jajkiem?

Jak już wcześniej wspomniałam zapiekane awokado z jajkiem to śniadanie, które zagwarantuje Ci dobry nastrój na cały dzień. Łatwość przygotowania czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy nie mają czasu lub po prostu nie chcą spędzać poranków w kuchni.

Szczególnie cenię ten przepis za możliwość personalizacji. Możesz go w łatwy sposób dostosować do własnych upodobań. Pomidorki koktajlowe, ser feta, szczypiorek, orzechy, natka pietruszki, świeża kolendra albo podsmażony bekon czy nawet szynka parmeńska – wszystko świetnie komponuje się z awokado i jajkiem, a wybór dodatków zależy tylko od Twojej kreatywności.

Składniki:

(Przepis na 2 porcje)

1 awokado

2 jajka

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie, krok po kroku:

  1. Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni, z opcją pieczenia góra – dół.
  2. Miękkie awokado przepołów i wyjmij pestkę.
  3. Za pomocą łyżki powiększ trochę wgłębienie po pestce, tak aby zmieściło się tak całe jajko.
  4. Awokado przełóż do żaroodpornego naczynia, do każdego wgłębienia wbij jajko, oprósz solą i pieprzem do smaku.
  5. Zapiekaj w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  6. Dodaj ulubione dodatki, podawaj z ulubionym, najlepiej domowym chlebem.

Mam nadzieję, że Ty również pokochasz to zapiekane awokado z jajkiem i na stałe wpiszesz je do swojego śniadaniowego menu. 

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *