Czy również i Wam bliskie są poranki, podczas których każda minuta jest na wagę złota? A śniadanie często sprowadza się do szybkiego kęsa w biegu… A gdybym powiedziała Ci, że istnieje śniadanie idealne. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, ale także niezwykle zdrowe i smaczne? Co więcej, możesz je przyrządzić w tzw. międzyczasie.
Zapiekane awokado z jajkiem to połączenie, które nie tylko na długo zaspokoi Twój głód, ale także dostarczy Ci energii na cały dzień. Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to idealna propozycja również dla tych, którzy z utęsknieniem czekają na wiosnę i szukają lekkich, odżywczych pomysłów na szybkie śniadanie.
To śniadanie odmieni Twój poranek!
Jeśli chodzi zaś o samo awokado to od lat zajmuje ono stałe miejsce na mojej liście zakupów. Cenię je nie tylko za to, że stanowi prawdziwe superfoods – obfitujące w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały – ale również za to, że jest ulubieńcem moich dzieci. Jak każda mama wie, niełatwo jest znaleźć tak zdrowe i jednocześnie lubiane przez dzieci produkty. Łącząc awokado z jajkami z wolnego wybiegu, zapewniamy sobie i naszym najbliższym porcję energii, która pozwoli nam cieszyć się uczuciem sytości aż do lunchu.
Dlaczego warto przygotować to zapiekane awokado z jajkiem?
Jak już wcześniej wspomniałam zapiekane awokado z jajkiem to śniadanie, które zagwarantuje Ci dobry nastrój na cały dzień. Łatwość przygotowania czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy nie mają czasu lub po prostu nie chcą spędzać poranków w kuchni.
Szczególnie cenię ten przepis za możliwość personalizacji. Możesz go w łatwy sposób dostosować do własnych upodobań. Pomidorki koktajlowe, ser feta, szczypiorek, orzechy, natka pietruszki, świeża kolendra albo podsmażony bekon czy nawet szynka parmeńska – wszystko świetnie komponuje się z awokado i jajkiem, a wybór dodatków zależy tylko od Twojej kreatywności.
Składniki:
(Przepis na 2 porcje)
1 awokado
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie, krok po kroku:
- Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni, z opcją pieczenia góra – dół.
- Miękkie awokado przepołów i wyjmij pestkę.
- Za pomocą łyżki powiększ trochę wgłębienie po pestce, tak aby zmieściło się tak całe jajko.
- Awokado przełóż do żaroodpornego naczynia, do każdego wgłębienia wbij jajko, oprósz solą i pieprzem do smaku.
- Zapiekaj w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Dodaj ulubione dodatki, podawaj z ulubionym, najlepiej domowym chlebem.
Mam nadzieję, że Ty również pokochasz to zapiekane awokado z jajkiem i na stałe wpiszesz je do swojego śniadaniowego menu.
Smacznego!