MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z KREMEM

ciasteczka marchewkowe z kremem

  To przepis z serii: ma być pysznie, sezonowo i szybko. Niemożliwe? Jak najbardziej możliwe! Wyobraź sobie, że jesteś fanem ciasta marchewkowego, lecz poszukujesz szybszej alternatywy, ponieważ na klasyczne ciasto z kremem po prostu nie masz czasu. 

ciasteczka marchewkowe

  Właśnie na taką okoliczność stworzyłam przepis na marchewkowe ciasteczka z kremem. Miękkie, wilgotne, pełne smaku marchewki i korzennych przypraw, przełożone aksamitnym kremem serowym – czyż nie brzmi to idealnie? Te domowe marchewkowe ciasteczka są nie tylko przepyszne, ale także tak łatwe i szybkie w wykonaniu, że nawet najbardziej zapracowana mama znajdzie chwilę, aby upiec je swoim pociechom.

  Krem może wydawać się wyzwaniem, lecz gwarantuję Ci, że przygotowanie go jest prostsze, niż się wydaje! Lekki, kremowy, aksamitny – będzie idealnym uzupełnieniem marchewkowych ciasteczek. Potrzebujesz tylko kilku składników: masła, pełnotłustego serka oraz cukru pudru. Pamiętaj o dwóch zasadach: składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a miksowanie powinno być wystarczająco długie. Jeśli będziesz przestrzegać tych prostych zasad, każdy krem serowy stanie się Twoją specjalnością.

Przepis na marchewkowe ciasteczka z kremem

Składniki

115 g masła w temp. pokojowej

30 g białego cukru

50 g brązowego cukru

1 jajko + 1 żółtko, temp. pokojowa

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka imbiru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

65 gram startej marchewki

Krem

30 gram masła w temp. pokojowej

30 gładkiego tłustego sera

30 gram cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, opcja grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce ubij masło i cukier na gładką masę, miksuj za pomocą miksera przez około 2 minuty. Dodaj jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia składników.
  3. Do mniejszej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Suche składniki dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i jeszcze raz połącz wszystkie składniki.
  5. Za pomocą łyżki do lodów uformuj ciastka, pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 12 minut. Kiedy ciasteczka będą lekko brązowe, wyjmij je i przełóż na kratkę do studzenia.
  6. W międzyczasie przygotuj krem. Masło i biały ser miksuj na wysokich obrotach przez około 4 minuty, następnie dodaj cukier puder, wanilię i szczyptę soli. Ponownie miksuj składniki przez około 2 minuty. Za pomocą torby do dekoracji, udekoruj ciasteczka kremem, dla efektu posyp je kawałkami orzechów.
Mam nadzieję, że te proste marchewkowe ciasteczka z kremem, staną się Twoimi ulubionymi. Daj koniecznie znać w komentarzu, co o nich myślisz!

Smacznego !

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *