MARCHEWKOWE CIASTO Z KREMEM

ciasto marchewkowe

Dlaczego to marchewkowe ciasto jest wyjątkowe ?

Marchewkowe ciasto z kremem to połączenie delikatnej, wilgotnej tekstury z bogactwem aromatu marchewki i korzennych przypraw. Ten lekko orzechowy, aromatyczny deser z dodatkiem aksamitnego kremu to prawdziwa uczta dla podniebienia, bez którego nie jestem w stanie wyobrazić sobie jesieni. Czy u Ciebie jest podobnie ?

Zdjęcie tego wypieku nie jednego może wprowadzić w błąd – czy to ciasto, czy może chlebek? W rzeczywistości, ten wypiek to tzw. „loaf cake”, ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, szybkie łatwe i bardzo proste. To marchewkowe ciasto z kremem zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Dodatki takie jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa oraz brązowy cukier czynią go wyjątkowym. A to jeszcze nie koniec! Dopełnij smak dodając ulubione dodatki takie jak rodzynki, żurawinę orzechy pekan, orzechy włoskie czy groszki czekoladowe. Jednym słowem, finalna wersja tego ciasta, zależy wyłącznie od Ciebie!

Niezbędne składniki

Tak jak już wcześniej wspomniałam ten marchewkowy chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Warto podkreślić, że do jego przygotowania wystarczą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.

  • Mąka pszenna tortowa: Podstawa ciasta.
  • Olej roślinny: Nadaje wilgoci.
  • Jajka: Klucz do delikatności.
  • Cukier brązowy: Garantuje słodkość.
  • Marchewki: Główna gwiazda przepisu.
  • Jogurt: Świeżość i wilgoć.
  • Proszek do pieczenia i soda: Lekkość.
  • Wanilia: Zawsze stawiaj na jakość.
  • Korzenne przyprawy: Nieodzowny element.
  • Sól: Zbalansowanie smaków.
  • Orzechy i bakalie: Dla chrupkości.
ciasto marchewkowe

Najczęstsze pytania o ciasto marchewkowe

W jakiej formie powinnam piec to ciasto? 

To ciasto zostało stworzone do formy o wymiarach około 23 x 13 cm.

Czy muszę dodawać krem?

Tak, jak już wcześniej wspomniałam nie musisz, ale warto!

Jak przechowywać to marchewkowe ciasto?

Możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku w chłodnym, zacienionym miejscu do 3 dni. W lodówce, utrzyma świeżość nawet do 10 dni. Ciasto z kremem, przechowuj zaś w lodówce maksymalnie do 7 dni.

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem

Składniki

ciasto

190 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

120 ml oleju roślinnego

2 duże jajka, temp. pokojowa

80 g cukru brązowego

80 g jogurtu, temp. pokojowa

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g obranej marchewki (ok. 1-2 marchewek)

garść orzechów włoskich, albo innych ulubionych bakalii

 

krem

115 g pełnotłustego, śmietankowego kremu, temp. pokojowa

30 g masła, temp. pokojowa

30-50 g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, opcja grzania góra-dół. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce przesiej i wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj olej, jajka, cukier brązowy, jogurt, ekstrakt waniliowy i startą na małych oczkach marchewkę.
  4. Dodaj suche składniki i wymieszaj do momentu połączenia składników. Pamiętaj, aby nie mieszać zbyt długo.
  5. Dodaj orzechy, albo inne bakalie i wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do keksówki. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 55-65 minut. Podczas pieczenia sprawdzaj co jakiś czas, czy wierzch ciasta nie brązowieje zbyt szybko. Jeśli tak się stanie, przykryj ciasto folią aluminiową.
  7. Piecz do testu suchego patyczka. Jeśli patyczek jest prawie suchy, ciasto jest gotowe.
  8. Ciasto przełóż na kratkę do studzenia, w międzyczasie przygotuj krem. Ser zmiksuj do momentu, aż będzie gładki i kremowy, dodaj masło, miksuj dalej. Następnie dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, miksuj do połączenia składników.
  9. Wierzch ciasta ozdób kremem i kawałkami ulubionych orzechów.
ciasto marchewkowe

Mam nadzieję, że to marchewkowe ciasto z kremem, będzie Twoim ulubionym jesiennym przepisem. Smacznego!

 

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *