Knedle ze śliwkami to jeden z tych przepisów, który zdecydowanie bardziej kojarzy mi się z początkiem jesieni niż z latem. Pierwsze spadające liście, cynamon, kubek gorącej herbaty i domowe knedle ze śliwkami – to jest zdecydowanie to, czego każda jesieniara potrzebuje najbardziej.
To również danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa, zachwyca nie tylko smakiem, ale, choć ciężko w to uwierzyć, prostotą wykonania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to teraz jest najlepszy moment, aby nadrobić zaległości!
Knedle ze śliwkami - dlaczego warto przygotować je w domu?
Knedle ze śliwkami to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Jak wspomniałam na samym początku, można je z powodzeniem przygotować przez cały rok. Latem, kiedy sezon na truskawki albo morele jest w pełni, jesienią, gdy śliwki obradzają, a zimą z mrożonych owoców. Knedle to bardzo proste danie, do którego przygotowania potrzebne są jedynie ziemniaki, sól, owoce, a w moim przypadku również twaróg.
Można podać je jako słodkie śniadanie, pożywny obiad lub deser. Dopełnieniem ich smaku z pewnością będzie kleks z kwaśnej śmietany albo bułka tarta z odrobiną prawdziwego masła, posypana cukrem.
Domowe Knedle ze Śliwkami - Lista Zakupów
600 g twarogu półtłustego lub tłustego
600 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
około 180-200 g mąki pszennej
około 700 – 900 g wydrylowanych śliwek
1-2 łyżeczki cynamonu
cukier
Jak przygotować knedle? Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania ziemniaków; można przygotować je również dzień wcześniej. Ważne, aby ziemniaki były dobrze ugotowane i w pełni przestudzone. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę, albo rozgnieć za pomocą dużego widelca.
- Następnie do przetartych ziemniaków dodaj twaróg i jajka. Wymieszaj składniki i dodaj przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. W międzyczasie dokładnie umyj, osusz i wydryluj śliwki. Oprósz je cynamonem i posyp cukrem.
4. Gotowe ciasto podziel na małe kawałki. Ciasto lekko rozgnieć na dłoni, a na środku umieść wydrylowaną śliwkę. Zlep ciasto, formując kulkę i pozostaw na oprószonym mąka blacie.
- Kiedy knedle będą gotowe, w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle wrzucaj partiami i gotuj przez około 3-4 minuty po wypłynięciu.
6. Gotowe knedle wyjmij łyżką cedzakową, odłóż na talerz i polej roztopionym masłem z bułka tartą. Możesz dodatkowo posypać je cukrem lub podawać ze świeżą śmietaną.
Mam nadzieję, że te domowe knedle ze śliwkami umilą Wam jesienne dni! To doskonały sposób na urozmaicenie obiadu, a ich smak z pewnością przypomni Wam o beztroskich chwilach dzieciństwa. Nie zapomnijcie podzielić się swoimi efektami w komentarzach!
Po więcej pysznych i prostych przepisów zapraszam TUTAJ.
Smacznego!