Przepis na bajgle to doskonały sposób na udany początek dnia! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować domowych bajgli, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Te puszyste, lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku bułeczki są nie tylko pyszne, ale również dają mnóstwo możliwości podania. I uwierzcie mi, ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane!
Wyobraźcie sobie domowe bajgle posmarowane kremowym serkiem, z ulubionymi dodatkami – od wędzonego łososia po świeże warzywa. A może wolicie je w wersji na słodko z dżemem i owocami? Domowe bajgle wspaniale smakują również na ciepło, w formie tostów z jajkiem i awokado. Opcji jest naprawdę wiele; ogranicza Was jedynie wyobraźnia.
Dlaczego warto przygotować domowe bajgle?
Bajgle to nie tylko znakomita alternatywa dla zwykłego pieczywa, ale także sposób na zdrowe, pożywne śniadanie. Możecie je przygotować z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej albo pszennej, dodać ulubione nasiona czy zioła. Przygotować je można zarówno na bazie drożdży, jak i zakwasu pszennego lub żytniego.
Domowe Bajgle - Lista Zakupów
360 ml ciepłej wody (temp. 38-43°C)
7 g drożdży instant
520 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Roztrzepane jajko (białko) do posmarowania bajgli
Ulubione dodatki (mak, sezam, czarnuszka)
Przepis na Bajgle - Krok po Kroku
- Na samym początku przygotuj zaczyn. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę i drożdże, składniki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
- Kiedy zaczyn będzie gotowy, dodaj do niego mąkę, cukier i sól. Następnie za pomocą haków miksuj wszystkie składniki przez około 7 minut. Po tym czasie ciasto nadal będzie lekko klejące i właśnie takie powinno być. Ponownie przykryj je czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. W czasie wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 8 równych części. Po środku każdej kulki ciasta umieść palec i wykonaj 3-4 cm dziurę, wykonując okrągłe ruchy. W międzyczasie nastaw duży garnek z wodą i 1 łyżką cukru, a także nagrzej piekarnik na 220 stopni z opcją grzania góra-dół.
- Następnie do garnka z rozgrzaną wodą przełóż maksymalnie po 2 bajgle. Gotuj je przez 1 minutę na każdej ze stron. Ugotowane bajgle przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem i oprósz ulubionymi nasionami: sezamem, makiem lub czarnuszką.
- Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe bajgle wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce przez 20 minut. Po tym czasie przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Więcej prostych i pysznych przepisów na domowe pieczywo znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!