PRZEPIS NA BAJGLE, KTÓRE ODMIENIĄ TWOJE PORANKI!

przepis na bajgle

  Przepis na bajgle to doskonały sposób na udany początek dnia! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować domowych bajgli, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Te puszyste, lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku bułeczki są nie tylko pyszne, ale również dają mnóstwo możliwości podania. I uwierzcie mi, ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane!

przepis na bajgle

  Wyobraźcie sobie domowe bajgle posmarowane kremowym serkiem, z ulubionymi dodatkami – od wędzonego łososia po świeże warzywa. A może wolicie je w wersji na słodko z dżemem i owocami? Domowe bajgle wspaniale smakują również na ciepło, w formie tostów z jajkiem i awokado. Opcji jest naprawdę wiele; ogranicza Was jedynie wyobraźnia.

przepis na bajgle

Dlaczego warto przygotować domowe bajgle?

  Bajgle to nie tylko znakomita alternatywa dla zwykłego pieczywa, ale także sposób na zdrowe, pożywne śniadanie. Możecie je przygotować z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej albo pszennej, dodać ulubione nasiona czy zioła. Przygotować je można zarówno na bazie drożdży, jak i zakwasu pszennego lub żytniego.

przepis na bajgle

Domowe Bajgle - Lista Zakupów

360 ml ciepłej wody (temp. 38-43°C)

7 g drożdży instant

520 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

Roztrzepane jajko (białko) do posmarowania bajgli

Ulubione dodatki (mak, sezam, czarnuszka)

przepis na bajgle

Przepis na Bajgle - Krok po Kroku

  1. Na samym początku przygotuj zaczyn. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę i drożdże, składniki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
  2. Kiedy zaczyn będzie gotowy, dodaj do niego mąkę, cukier i sól. Następnie za pomocą haków miksuj wszystkie składniki przez około 7 minut. Po tym czasie ciasto nadal będzie lekko klejące i właśnie takie powinno być. Ponownie przykryj je czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. W czasie wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
przepis na bajgle
przepis na bajgle
  1. Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 8 równych części. Po środku każdej kulki ciasta umieść palec i wykonaj 3-4 cm dziurę, wykonując okrągłe ruchy. W międzyczasie nastaw duży garnek z wodą i 1 łyżką cukru, a także nagrzej piekarnik na 220 stopni z opcją grzania góra-dół.
  2. Następnie do garnka z rozgrzaną wodą przełóż maksymalnie po 2 bajgle. Gotuj je przez 1 minutę na każdej ze stron. Ugotowane bajgle przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem i oprósz ulubionymi nasionami: sezamem, makiem lub czarnuszką.
  3. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe bajgle wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce przez 20 minut. Po tym czasie przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
przepis na domowe bajgle

Więcej prostych i pysznych przepisów na domowe pieczywo znajdziesz TUTAJ.

przepis na bajgle

Smacznego!

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj proste i pyszne domowe przepisy. Więcej na mój temat poczytasz, tutaj.

follow
Newsletter
NAJNOWSZE PRZEPISY, PROSTO DO TWOJEJ SKRZYNKI.
Nie przegap tego!
NOWOŚCI W SKLEPIE
- TO TEŻ MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ -
KOMENTARZE
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *