Najprostszy chlebek bananowy z malinami i płatkami migdałowymi to przepis, który z pewnością zrobi Wam dzień! Jest nie tylko przepyszny, ale również tak prosty, że przygotuje go nawet dziecko. Chlebek bananowy to wypiek, który wspaniale sprawdzi się jako lżejsza forma deseru, śniadanie na słodko, czy przekąska do lunch boxu. Mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do wypróbowania tego przepisu.
Sekret Udanego Chlebka Bananowego
Chlebek bananowy to jeden z najprostszych przepisów, który przygotujesz dosłownie w jednym naczyniu w zaledwie kilka minut. Ale co sprawia, że chlebek bananowy jest tak udany i pięknie wyrośnięty?
Sekretem są składniki w temperaturze pokojowej i mocno dojrzałe banany. Jeśli twoje banany nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe, nic straconego, TUTAJ znajdziesz szybki i prosty trik, dzięki któremu Twoje banany staną się dojrzałe w kilkanaście minut.
Chlebek Bananowy z Malinami - Lista Składników
250 g mąki pszennej
4 dojrzałe banany
2 jajka
80 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
115 g roztopionego masła
80 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie malin
garść płatków migdałowych
Najprostszy Chlebek Bananowy z Malinami - Przepis Krok Po Kroku
- Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni, z opcją grzania góra-dół. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce ręcznie, albo za pomocą miksera, rozgnieć dojrzałe banany na puree. Dodaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, sól i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj roztopione, przestudzone masło, cukier, jajka i jogurt grecki. Dokładnie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wierzch posyp malinami i płatkami migdałowymi. Formę przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-65 minut.
5. Od 50 minuty co 5 minut wykonaj test patyczka. Jeśli patyczek jest suchy lub z pojedynczymi okruszkami ciasta, chlebek bananowy jest gotowy. Gotowy chlebek wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na kratce do studzenia do pełnego ostygnięcia. Wyjmij z keksówki, pokrój na kawałki i podawaj z kulką ulubionych lodów albo kleksem zimnego jogurtu greckiego.
Jeśli lubisz orzechy, polecam wypróbować przepis na wilgotny chlebek bananowy z orzechami pekan, który jest jednym z Waszych ulubionych na moim blogu.
Smacznego!