Myślę, że ta prosta pasta z bobu zaskoczy swoim smakiem niejedną osobę. Kiedy szykowałam się do przygotowania tego przepisu, sama nie spodziewałam się, że może być aż tak dobra! Chociaż młody bób lubię, to nie jestem jego szczególną fanką, nie wspominając moich dzieci. Ale zapewniam Was, że ta pasta z bobu zachwyci nawet tych, którzy za bobem nie przepadają.
Prosta pasta z bobu i niezbędne składniki
Ta wiosenna pasta z bobu jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale jak zawsze kluczową rolę odgrywają w niej wysokiej jakości składniki. Dlatego polecam wybrać się na lokalny bazarek, aby kupić młody bób, i zamówić dobrą pastę tahini. Ja ze swojej strony mogę polecić TĘ, która idealnie sprawdzi się również do przygotowania domowego hummusu.
Lista zakupów
1 opakowanie młodego bobu (ok. 400 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bardzo zimnej wody
1 łyżka pasty tahini
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
garść liści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Pasta z bobu - przepis krok po kroku
Bób ugotuj w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Młody bób gotuje się bardzo szybko, dlatego warto mieć go cały czas na oku. Gotowy bób przelej zimną wodą, a gdy przestygnie, obierz ze skórki.
Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Z czym podawać pastę z bobu ?
Poniżej znajdziecie pare pomysłów z czym podawać to proste i aromatyczne smarowidło.
Pasta z bobu idealnie pasuje jako dodatek do pieczywa albo dip do świeżych sezonowych warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako pasta do grzanek, uzupełnienie wiosennych wrapów czy dodatek do grillowanych warzyw. Wybór należy do Ciebie!
Więcej pysznych i prostych przepisów na domowe przekąski znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!